Номинираният от Тръмп за началник щаб на Съвместното командване Марк Майли натъртва, че Пекин “подобрява военните си способности в космическата, въздухоплавателната, кибернетична, морската и сухопътната сфера”

Номинираният от президента на САЩ Доналд Тръмп за началник щаб на Съвместното командване ген. Марк Майли заяви, че Китай може да бъде “основната заплаха” за САЩ през настоящия век, предава БНР.

“Те ни наблюдаваха много внимателно през първата война в Персийския залив, във втората война в Залива. Те наблюдаваха нашите способности и по много, много начини ни имитираха, като в същото време те приеха много от доктрините и организациите”, каза ген. Майли пред Сенатската комисия за въоръжените сили по време на изслушването на неговата номинация.

Марк Майли добави, че Пекин “подобрява военните си способности много, много бързо в космическата, въздухоплавателната, кибернетична, морската  и сухопътната сфера”” и че САЩ трябва да се стремят да не губят предимствата, които имат спрямо другите страни, по-специално спрямо Китай.

Той обаче подчерта, че Китай не е “враг”, а само “противник” на Съединените щати, добавя Националната телевизия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *