САЩ за първи път ще санкционират българин за корупция

До дни държавният секретар ще обяви името му

До няколко дни държавният секретар на САЩ ще оповести името на българин, който е със забрана да влиза в страната заради корупция. Това обяви американският посланик Херо Мустафа по Нова телевизия.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име. Причината е, че защото смятам, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим.

Това ще бъде само първото име, но после ще има и други

Впоследствие ще разгледаме целесъобразността да приложим глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни”, каза Херо Мустафа.

Още на 29 ноември м.г. тя обяви, че САЩ

няма да допускат на своя територия корумпирани български държавни служители и членове на техните семейства. Тогава Херо Мустафа обяви в прав текст, че САЩ ще използват “инструменти със зъби”, за да подпомогнат борбата с корупцията и върховенството на закона в България. Една от мерките е отказ да бъдат издавани визи на корумпирани държавни служители и членовете на тяхното семейство. “Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България”, посочи тя.

“За изпълнението на тази задача смятаме да предприемем многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки. Една такава мярка се предвижда в секция 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и за права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент. С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави.

То ни позволява да налагаме забрана за издаване на американска виза на чужди държавни служители и членовете на тяхното семейство, които са свързани с корупция”, обясни тогава Мустафа. Това стана по време на публична лекция пред Атлантическия клуб в България на тема „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

От думите й стана ясно, че САЩ ще концентрира внимание върху върховенството на закона, борбата с корупцията, независимостта на съда. Именно тогава за първи път бе обявено, че  в България ще пристигне и специален представител на Департамента по правосъдие, който ще работи в тясно сътрудничество с посланика. Само дни по-късно в България пристигна Джесика Ким, която е бивш прокурор от Охайо. Именно тя ще отговаря за борбата с корупцията, както в България, така и в Румъния.

Един румънец и един молдовец вече са санкционирани по този закон

На 5 септември м.г.  САЩ наложиха санкции на бившия лидер на управляващата румънска Социалдемократическа партия Ливиу Драгня и семейството му, включително и на двете му деца Валентин и Мария. “Днешните действия изпращат силен сигнал, че САЩ са отдадени на борбата срещу корупцията и поддържането на върховенството на закона в Румъния”, се казваше в съобщението на ведомството.

Само преди три седмици САЩ обявиха, че ще откажат виза на молдовския бизнесмен Владимир Плахотнюк, съпругата му и двете му деца заради корупция. Плахотнюк, чиято Демократическа партия твърди, че се стреми да поддържа баланс между Русия и Запада, избяга от Молдова през юни. Местонахождението му засега не е неизвестно, но според медийни публикации той е забелязан в Маями.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Плахотнюк по времето, когато неговата партия е на власт, е бил „замесен в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в Молдова. Днешните действия изпращат силен сигнал, че САЩ не толерират корупцията и застават с народа на Молдова в борбата срещу нея”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *