Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон!

В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии

Eксцентричният руски историк Олег Соколов, който в Санкт Петербург уби и разчлени любовницата си – бившата негова студента 24-годишната Анастасия Ешченко, бил склонен към насилие, често изпадал в странни психически състояния и крещял на околните и на любимата си “Аз съм Наполеон!”, твърдят руски медии. Същевременно ученият виждал в младата си изгора любимата на френския император – Жозефина, пише Lupa.bg.

63-годишният доцент от Историческия факултет на Санкт-Петербургския държавен университет е един от най-големите световни специалисти по Франция и Наполеон и направо бил обсебен от императора. Соколов често правил възстановки със студентите си на историческите събития от началото на XIX век и сам, облечен като френския император, командвал френската армия по време на завоевателните й походи в Европа и в Русия.

Самият доцент призна, че е убил и разчленил бившата си студентка, с която имал връзка и в съда се разкая за постъпката си. Същевременно той и неговите адвокати твърдят, че Анастасия първа го нападнала с нож с намерението да го убие, тъй като се скарали от ревност. Тя искала да отиде на рожден ден на свой приятел, а доста по-възрастният преподавател се опълчил. Стигнало се до лют скандал, който завършил трагично. Адвокатите на Олег Соколов настояват, че той е изпаднал в несвяст и без да осъзнава какво върши убил и разчленил момичето с пила и кухненски нож.

Известният историк е разведен и има две непълнолетни деца на 7 и 12 години, които живеят с бившата му съпруга. Той заяви вчера в съда, че младата Анастасия ревнувала от децата му и настоявала историкът да не общува с тях. Вчера в съда обсебеният от Наполеон учен заяви, че Анастасия се променила пред очите му буквално за часове и се превърнала в чудовище от приказките.

Според руски медии, ако делото се води не за „убийство“, а за „убийство в състояние на афект“, Соколов може да получи едва 3 г. ефективно.

В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии. Той стоеше в стъклен аквариум и се опитваше да крие лицето си с ръце, когато виждаше, че медиите го снимат. Олег Соколов бе облечен с раздърпан червен пуловер и бе с разрошени коси. В този момент той изобщо не приличаше на император Наполеон Бонапарт, в когото обичаше да се превъплъщава по време на историческите възстановки, коментираха медиите в Русия. В съда Олег Соколов на няколко пъти заяви, че се разкайва за постъпката си и многократно се разрева.

Същевременно вчера Санктпетербургският държавен университет уволни доцента и изказа съболезнования на близките на Анастасия Ешченко.

Олег Соколов бе задържан в събота, когато бе извлечен от водите на р. Мойка в Санкт Петербург с раница с човешки останки. Той беше пиян и неадекватен. В апартамента му пък бе намерено разчлененото тяло на младата му любовница. Соколов убил младото момиче в нощта на 7 срещу 8 ноември след изпито обилно количество алкохол.

През 2003 г. президентът на Франция Жак Ширак подписа указ за награждаването на Олег Соколов с ордена на Почетния легион за големия принос в изучаването и популяризирането на историята на страната и нейната армия. Той е автор на няколко книги за Наполеон Бонапарт и често е организирал исторически възстановки на Наполеоновите войни в Русия.

Междувременно над 5000 души подписаха онлайн петиция, която призовава за разследване на ръководството на университета. В петицията се казва, че Соколов третирал студенти по чудовищен начин и се цитира друга студентка, която твърди, че историкът я бил и заплашвали да я убие през 2008 г.

Президентът на Русия Владимир Путин е уведомен за престъплението, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Медведев, който увери, че този „чудовищен акт на безумие“ ще бъде разследван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *