Руските танкове идват … ремонтирани

Славните машини Т-72 се обновяват за по 1 млн. лева

Три от старите съветски танка Т-72, които все още са на въоръжение в българската армия, вече са ремонтирани. Военното министерство иска да обнови на първо време 10 машини, като за целта сключи договор с ведомствения завод “Терем”.

Oсновният ремонт на един танк излиза близо 1 млн. лева. Трите готови машини ще преминат през специални изпитания, след което ще бъдат приети на въоръжение. Работата по останалите седем танка продължава. Очаква се да са готови до края на годината.

“Ремонтните дейности са осигурени с резервни части и не са установени проблеми”, съобщава военният министър Красимир Каракачанов в писмен отговор на парламентарен въпрос от депутата Николай Цонков (БСП).

Славните танкове Т–72 са основният боен танк на Сухопътните войски, които разполагат с тях още от края на 70-те години на миналия век, когато България бе част от Варшавския договор. Сега като страна членка на НАТО страната ни продължава да налива средства в старото съветско оръжие заради липсата на политическа воля в поредица правителства да проведат реална модернизация на армията ни.

Т–72 започва да се произвежда още през 1971 година, като за времето си е бил много модерен, и има много различни модификации. Освен във Варшавския договор, е част от армиите на африкански и арабски страни.

Дори и сега се използва в горещите точки по света, включително в Сирия. Сега Министерството на отбраната иска да усили най-вече балистичната им защита. Колко точно са танковете в българската армия в момента се води държавна тайна, но според плана за развитие на въоръжените сили до 2020 година Сухопътните войски ще трябва да разполагат с едва 90 танка.

През последните десет години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение. Освен старите танкове, МО се зае да ремонтира и старите съветски изтребители МиГ 29 и щурмоваци Су-25. Поддръжката им ще излезе над 150 млн. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *