Русия: Целенасочено тровят дружбата ни с България

Изгонването на двамата руски дипломати цели да прекъсне реализирането на постигнатите в последния период двустранни договорености, заяви руското МВнР

Русия вижда в изгонването на двама дипломати от България целенасочено желание да се отрови атмосферата на дружба между Москва и София и да се прекрати реализирането на по-рано постигнатите договорености. Това обяви на брифинг официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.

“Виждаме в поредицата неотдавнашни събития целенасочено желание и намерение да се прекъсне реализирането на постигнатите в последния период двустранни договорености и просто да се отрови атмосферата на дружба и взаимноизгодно и взаимноуважително взаимодействие, която трябва да надделява в отношенията между нашите страни и народи – отбеляза Захарова. – Запазваме си правото на ответни действия. Цялата отговорност за неоснователните и провокационни стъпки лежи върху българската страна”.

На 24 януари българското МВнР обяви за персона нон грата служител в Търговското представителство на Русия и един от осемте първи секретари на посолството. Основание бе полученото становище от прокуратурата “относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – шпионство.” Двамата руснаци напуснаха страната 48 часа след връчването на нотата.

По думите на Захарова, не са били представени каквито и да е материали, доказателства и основания, послужили за повод за това решение на българската страна. Според нея основанието е “изучаване на избирателната система на страната (България) и проявяване на интерес към енергийни проекти”.

“Това не издържа на никаква критика – отбеляза Захарова. – Ако има каквито и да е въпроси, те се решават по нормален дипломатически начин. А всичко това е пиар кампания. Такова шоу бе организирано”.

Освен това представителката на руското МВнР напомни, че на 23 януари, прокуратурата на България предяви обвинения на трима руснаци във връзка с “предполагаемото отравяне през 2015 г. на предприемача Емилиян Гебрев”.

“При една много неясна, т.нар. доказателствена база и умозаключения в духа на highly likely, тази история изглежда като нищо повече от пореден елемент в антируската кампания, зад която очевидно стоят някои представители на политическия естаблишмънт в тази страна, независимо от това, че развиваме взаимноизгодни оттношения”, добави Захарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *