Русия разсекрети документи от освобождаването на Варшава през Втората световна война

Материалите съдържали данни за нацистки жестокости, за убити американци и британци, за това как 84 на сто от сградите в полската столица били разрушени

Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени материали по случай 75-годишнината от освобождението на Варшава от силите на Нацистка Германия, предава РИА Новости.

Руската медия твърди, че новият исторически раздел, който е бил разсекретен, се основава на уникални документи от фондовете на Централния архив на военния отдел. По-конкретно, той съдържа селекция от Варшавското въстание през септември 1944 г.

“За мощната германска отбрана, която Червената армия проби по време на освобождението на Варшава, говорят кадрите от фотоалбума на оперативното ръководство на 1-ви Белоруски фронт. Албумът съдържа уникални фотографии на пробива на отбраната, последствията от нападението и артилерийската подготовка”, съобщават от Министерството на отбраната.

Разделът съдържа и документи за нацистките жестокости в Полша, но и за подривните дейности на части от полската съпротива (в частност на „Армия Крайова“) в тила на Червената армия в Полша, Беларус и Литва през 1944-1945 г.

Министерството на отбраната отбелязва, че публикацията е насочена към защитата на историческата истина, противодействието на фалшификациите на историята и опитите за ревизия на резултатите от Втората световна война.

Според разсекретените документи, най-малко 500 британци и американци са убити в лагера на смъртта в Треблинка, Полша по време на Втората световна война.
„След мисия до лагера на смъртта в Треблинка, който е създаден през юли 1942 г. между Варшава и Белосток, кореспондентът на армейския вестник „За родината“ съобщава на началника на политическия отдел на 70-та армия, че заедно с евреи, цигани, поляци и други, в газовитете камери са убити поне 500 британци и американци“, се казва в документа.

Документите също така сочат, че нацистките войски, отстъпвайки от Варшава през януари 1945 г., напълно унищожават няколко квартала на града, включително обекти от полското културно наследство.

“Варшава е разрушена. На улиците не е открита нито една непокътната къща, цели квартали са превърнати в руини. Няма нито един паметник. Културните ценности на града са унищожени и разграбени. Почти във всеки двор има гробове, труповете на измъчени поляци са разпръснати по улиците”, се казва в отчет пред Главната политическа дирекция на Съветската армия и флот. В него се споменава и за масови гробове в региона, в които са били заровени повече от 120 хил. поляци, убити от германците.

Съветските войски заемат Варшава по време на настъпателната операция „Висла-Одер“ на 17 януари 1945 г. Това позволява на Червената армия значително да напредне към германската граница и изиграва важна роля в следвоенните отношения на СССР с Полша. След прогонването на германците огромна част от полската столица е в руини. Общо 84% от всички жилищни сгради са разрушени, материалните загуби са оценени на 2,5 млрд. долара.
Според военните историци около 200 хил. съветски войници загиват в битките около Варшава. В памет на загиналите войници е създадено най-голямото военно гробище-мавзолей в столицата на Полша, където са погребани около 22 хил. войници от 1-ви Белоруски фронт на Червената армия. През 1950 г., на петата годишнина от капитулацията на Германия, е открит и мемориал.

От полското външно министерство, в деня на 75-годишнината от освобождаването на Варшава от нацистка окупация през Втората световна война, изразиха уважение към жертвите, които Червената армия е дала в борбата с нацизма, но подчертаха, че тя „не е донесла свобода на поляците“, съобщават руските агенции.
„Ние уважаваме пролятата кръв в борбата срещу нацизма, но през 1945 г. режимът на Сталин доведе до терор, престъпност и грабеж. Червената армия освободи Варшава от нацистка окупация, но не донесе свобода на поляците“, се казва в съобщение на полското външно министерство в социалната мрежа „Туитър“.

17 януари се счита за деня на освобождението на Варшава от силите на Вермахта. Полската столица е освободена от съветските войски в резултат на Варшавско-Познанската настъпателна операция (14-17 януари 1945 г.).
Варшава обаче официално няма да отбележи 75-годишнината от освобождението от нацистките сили. Според представител на пресслужбата на града, „17 януари не е официално чествана дата във Варшава от много години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *