Русия плаши на 9 май със самолета на Страшния съд

Путин пуска страховития Ил-80 над Червения площад

 

Кремъл дрънка оръжия на зрелищен парад на Червения площад, докато провежда инвазията срещу Украйна. Владимир Путин изкарва тежката артилерия. Формалният повод е Денят на победата, но анализатори смятат, че този ход на руския президент е предупреждение към Запада за военната  му мощ.

Самолетът на „Страшния съд“ Ил-80, изтребителите от пето поколение Су-57 и най-новите МиГ-31И ще прелетят над Червения площад на 9 май, съобщи руското министерство на отбраната.

„Авиационната част на военния парад ще бъде представена от 77 самолета и хеликоптера – според броя на годините от края на Великата отечествена война и победата над Хитлеристка Германия“, поясни министерството.

Според информацията в сайта на военното ведомство въздушната армада над Червения площад ще поведе най-големият транспортен хеликоптер в света Ми-26. Също така в небето над Москва ще прелетят хеликоптери Ка-52, Ми-28Н, Ми-24, Ми-8. Тогава над столицата

придружен от два изтребителя МиГ-29

ще се появи и въздушният стратегически контролен център – „самолетът на Страшния съд“ Ил-80. Той е предназначен да осигурява комуникация и контрол на войските в случай на унищожаване на наземните комуникации при ядрена война. Гигантската машина от съветската епоха няма прозорци, освен тези на пилотската кабина, и известен още като „Летящия Кремъл“.

Досега само веднъж е виждан на честване на Деня на победата – отбелязващ поражението над Хитлер и края на Втората световна война – през 2010 г. Повторната му поява е знак, че Путин иска да изпрати предупредително съобщение на Запада, коментира АФП.

„За първи път осем изтребителя МиГ-29СМТ ще прелетят над Червения площад в полетен ред под формата на буквата „Z“ в подкрепа на руски военнослужещи – участници в специална военна операция в Украйна“, заявиха руските генерали.Въздушната част на парада по традиция ще бъде завършена от девет самолета на пилотните екипи „Русские витязи“ и „Стрижи“, построени в „Кубински диамант“, и шест щурмови самолета Су-25, които ще изрисуват в небето цветовете на руския трикольор.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация съставът на механизираната колона ще включва 131 единици техника. Танкът Т-34-85 ще води колоната. Също така на Червения площад ще се преминат танковете Т-72Б3М, Т-90М „Прорив“ и най-новият – Т-14 „Армата“. Зрителите ще видят бойни машини на пехотата „Курганец“, БМП-2 „Бережок“, БМП-3, бронирани машини „Тайфун-К“, „Тайфун-ВДВ“, „Тигър-М“ и самоходни артилерийски установки „Мста-С“.В парада на победата ще участват и

оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“

реактивни системи за залпов изстрел „Торнадо-Г“, системи за противовъздушна отбрана С-400, Бук-М3 и Тор-М2, пускови установки „Ярс“ и роботизирани комплекси „Уран-9“.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Командирът на украинските сили, намиращи се в металургичния комбинат „Азовстал“ в града каза, че в завода се водят

„ожесточени и кръвопролитни боеве“

предадоха агенциите. Във видео Денис Прокопенко, командир на украинския полк „Азов“, основната сила, защитаваща завода, съобщи, че руснаците вече са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават. „Азовстал“ остава едно от най-големите гнезда на украинска съпротива и е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели. Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които над комбината се издига пушек. Москва обеща да отвори хуманитарен коридор за жителите, криещи се убежищата на комбината, но това може да се окаже поредното неизпълнено обещание.

ООН съобщи, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения, предаде Асошиейтед прес.Междувременно стана ясно, че заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко е посетил Мариупол

предаде ДПА. За визитата му съобщи в чат приложението Телеграм донецкият сепаратистки лидер Денис Пушилин. В Кремъл Кириенко, който е бивш руски премиер, отговаря за вътрешната политика в Русия. В Мариупол той посетил другия металургичния комбинат – „Илич“, и пристанището, твърди Пушилин. Кириенко е бил придружаван от генералния секретар на партията на Владимир Путин „Единна Русия“ Андрей Турчак и после е отишъл в град Волноваха.

Пушилин написа, че хората в самопровъзгласилата се Донецка народна република разбират посещението на високопоставения представител на Кремъл като знак, че „Русия се е завърнала завинаги“.Украинското военно разузнаване алармира, че Москва подготвя

военен парад в почти изцяло завладения от нея пристанищен град

Мариупол на 9 май по случай Деня на победата. „Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани,  както и мунициите, които не са експлодирали“, прогнозира украинското военно разузнаване. В момента в града са останали малко над 100 000 жители. Населението му преди избухването на войната беше около 450 000 души.

Попитан  за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП.  „Тази година ще има военни паради в 28 руски града“, каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.Близо 1000 ракети са били използвани срещу украинците, повечето от които са

ударили граждански обекти като детски градини

училища и университети, каза президентът Володимир Зеленски на събития в Копенхаген и Орхус, предаде ДПА. „Окупаторите вече са убили 220 деца, но не знаем каква е ситуацията в окупираните територии“, заяви Зеленски. „Руската държава не е готова да спре войната.

Те мечтаят за превземането на Украйна и други европейски страни. Те все още мечтаят свободата в Европа да изчезне“, подчерта Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *