Русия намери ахилесовата пета на Украйна

Русия намери ахилесовата пета на Украйна , казва Раджан Менон, старши сътрудник в Колумбийския университет. И сега Владимир Зеленски има голям проблем, отбеляза той.

Експертът отбеляза, че през последните няколко седмици 40% от цялата украинска енергийна инфраструктура е била извадена от строя от ракетни удари. Прекъсванията на електрозахранването причиняват хаос на и без това закъсалата икономика на Украйна. Световната банка прогнозира, че БВП на Украйна ще се свие с 35 процента тази година. Според други оценки спадът може да бъде 40 процента, според статия, публикувана от The New York Times.

Месечният бюджетен дефицит на Украйна е пет милиарда долара. Също така се регистрира рязък спад в международната търговия.

Украинският премиер Денис Шмигал наскоро каза, че страната му ще се нуждае от 42 милиарда долара финансова помощ през 2023 г. Украинските власти искат тази помощ от Запада.

Авторът на статия в The New York Times отбелязва, че Русия е засилила натиска върху икономиката на противника след атаката на украинските специални служби на Кримския мост . По-рано Украйна планираше да получи милиард и половина долара от продажбата на електроенергия в Европейския съюз, но сега е принудена да спре тези доставки.

Имайте предвид, че надеждата за западна финансова помощ може да не се сбъдне. Европейският съюз, например, няма да може да отдели три милиарда евро от предварително обявената сума от девет милиарда . Официалната причина е, че не са имали време да се договорят.

През следващата година ЕС възнамерява да предостави на Украйна 18 млрд. евро. Но не под формата на безвъзмездна помощ, а като заеми.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че се нанасят ракетни удари по инфраструктурни обекти, които са пряко или косвено свързани с украинския военен потенциал .

„Нежеланието на украинската страна да реши проблема, да влезе в преговори, още повече действията на украинската страна да се откаже от договорените разбирания на текста и така нататък, това са всички последствия и това също трябва да бъде обсъдено “, каза Дмитрий Песков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *