Русия моли Казахстан за помощ

Руските търговски вериги поискаха помощ от Казахстан, в Алма-Ата разказаха за молбата на Магнит и Лента да помогнат с доставки от чужбина

 

Големите руски търговски вериги водят преговори с Казахстан относно доставката на определени категории стоки, които станаха по-трудни за навлизане на руския пазар по обичайните канали. Това съобщи на брифинг Йеркебулан Оразалин, ръководител на отдела по предприемачество и инвестиции в Алмати, съобщава Tengrinews.kz.

По думите му такива искания отправят веригите „Магнит“ и „Лента“. На първо място, те се интересуват от внос на чужди стоки, за които може да има недостиг в Русия, а казахстанските компании биха могли да помогнат с доставките. Но, предупреди Оразалин, този процес е свързан с редица международни ограничения. Служителят каза още, че все повече руски компании се интересуват от преместване на бизнеса си от Русия в Казахстан, например в Алма-Ата. Той не посочи конкретни имена, тъй като работата върви през Камарата на предприемачите „Атамекен“, където е създаден специален сервизен прозорец за всички заинтересовани инвеститори.

Във връзка с действията на руските войски в Украйна западните държави наложиха безпрецедентни санкции, които, наред с други неща, включват логистични ограничения на границата с Европейския съюз. В допълнение към забраната за влизане на камиони с руски номера, международните превозвачи често отказват едностранно да транспортират продукти до Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *