Русия изгони български дипломат

Той е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. 

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщава пресцентъра на Министерството на външните работи. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.  Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Всичко започна в края на октомври, когато прокуратурата изненадващо обяви, че е установен руски дипломат, който е уличен в шпионаж на територията на България. Тогава бе заявено, че  “след получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна.

Разследването било показало, че фактите в сигнала били потвърдени изцяло. Установено било, че действително от м. септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

След това бе обявено, че дипломата е изгонен. След кратка размяна на реплики и действия, той и семейството му действително напуснаха страната. По същото време бе обявено, че България е отказала да пусне в страната назначеният за ново руско военно аташе. Оказа се, че той е име, посочено в списъка на лицата, които нямат прабова да пребивават в страни от ЕС.

Пак по това време се включи и премиерът Бойко Борисов, който след като обясни, че е сигурен как президента Владимир Путин ще го разбере, обяви, че е направен опит за вербуване на ръководител на българска специална служба. Последният обаче бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кое е това лице. От съобщението на прокуратурата става ясно, че държавен служител се е срещал регулярно с руския дипломат. Ако Борисов е прав, то очевидно е проведена оперативна разработка за уличаване на чужденеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *