Русия извърши най-големият научен пробив от времето на СССР с ваксината „Спутник V“

Русия направи може би най-значителния научен пробив от съветските времена, представяйки първата в света ваксина срещу новия коронавирус, коментира американската агенция Bloomberg

Според агенцията резултатите от третата фаза на клиничното изследване на „Спутник V“, публикувани от най-авторитетното британско медицинско списание The Lancet, показват, че руската ваксина не отстъпва на американските и европейските аналози и е много по-ефективна от китайските ваксини. Както отбелязва Bloomberg, след публикацията много страни са се „наредили на опашката“ като потенциални клиенти на ваксината, поне 19 държави вече са одобрили „Спутник V““ за използване, включително членката на ЕС Унгария, а Бразилия и Индия са на крачка от това.

Според Оксана Антоненко, директор на консултантската компания Control Risks, цитирана от агенцията, успехът на руския препарат в борбата срещу коронавируса може да увеличи геополитическото влияние на Москва, особено в Латинска Америка.

Европейските регулатори също започват да разглеждат искане за разрешение за „Спутник V“ след обещание от Германия да помогне за ускоряване на процеса. Главният редактор на Lancet Ричард Хортън каза пред агенцията, че процесът може да отнеме няколко месеца поради необходимостта да се предостави подробна информация за препарата. „Наистина мисля, че тази руска ваксина ще бъде широко разпространена, но това няма да стане бързо“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *