Русия: Българите стават за смях с шпионския пърформънс

Все още не е ясно има ли връзка с опита за убийство на Емилиян Гебрев

Решението на България да изгони още двама руски дипломати заради шпионаж е “пърформанс на българските власти, който има за цел да създаде резонанс”. Това е коментирал неназован източник на руската държавна агенция ТАСС в Москва. Иначе официално руската държава засега реагира сдържано на новината за отстраняването на двамата си служители.

“Всякакви подобни въпроси обикновено не се решават пред микрофона. София изглежда глупаво”, коментирал източникът. Подобни коментари пред официалната държавна агенция обикновено “официализират” позиции, които властите в Москва предпочитат да не изричат в прав текст.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи, че в Кремъл все още няма постъпила информация за разследването на българската прокуратура срещу двамата руски дипломати, заподозрени в шпионаж. От посолството на Русия също няма официален коментар.

Преди ден говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че при наказателно преследване срещу чуждестранни граждани държавите трябва да си сътрудничат по линия на правоохранителните органи.

Коментарът ѝ беше по повод информацията, че българската прокуратура е повдигнала обвинения на трима руски граждани заради опита за убийство на бизнезсмена Емилиян Гебрев през 2015 г.

“Предполагам, че нашето посолство следи ситуацията. Ще уточня това. Мога само да кажа, че при подобни случаи трябва да се действа по линия на правоохранителните органи”, каза Захарова.

В понеделник от прокуратурата съобщиха, че двама руски граждани с дипломатически имунитет са събирали информация за България с цел да я издадат на чужда държава или организация. Братушките бяха обявени за “персона нон грата”.

Миналата година прокуратурата разкри друг руски дипломат, който е събирал държавни тайни в България. В четвъртък пък бе обявено, че са повдигнати обвинения на трима руснаци заради отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев.

Българското правителство засега не е свързало руската държава с опита за убийство на Гебрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *