Румен Радев наложи вето върху даването на БТР-и на Украйна

Премиерът Денков прогнозира, че то ще бъде лесно преодоляно, а Пеевски нарече решението на президента срам

 

Президентът Румен Радев открито се противопостови на евроатлантическото мнозинство в парламента и даде да се разбере, че ще се противопоставя по всякакъв начин на военна помощ за Украйна, като наложи вето върху даването на Киев на 100 БТР-и.

Те бяха предоставени окончателно от парламента само преди седмица.  Сега Радев обяви, че връща за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява държавният глава. В мотивите към ветото е отбелязано, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост, съобщават от прессекретариата на президентството.

Румен Радев твърди, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“. Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони. „Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заявява президентът.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“ е позицията на държавния глава.

Само минути след новината за действията на преидента, министър-председателят Николай Денков прогнозира, че мнозинството в парламента ще отхвърли ветото. „Това вето ще бъде преодоляно, така че не виждам за какво да коментирам“, лаконичен бе премиерът.

Не закъсня и дежурната реакция от санкционирания по „Магнитски“ депутат от ДПС Делян Пеевски с евроатлантически етикет.

„Решението на президента Радев да наложи вето върху предоставянето на бронирана техника за Украйна може да се определи само с една дума – срам! След това решение е още по-категорично ясно колко е важно за България да има евроатлантическо парламентарно мнозинство и подкрепяно от него евроатлантическо правителство“, заяви Пеевски в прессъобщение, изпратено до медиите.

„Защото всичко друго рискува страната ни да бъде отведена на един друг, неевропейски и опасен път – към Москва, към Путин, където проруските политици искат да я отклонят. Затова Народното събрание още тази седмица трябва да преодолее ветото на Президента, като с това потвърди нашата подкрепа към Украйна и украинския народ“, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *