Румен Радев: Карадайъ следва да преосмисли понятието „Родина“

Президентът Румен Радев не е знаел за състоялата се преди няколко дни визита на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Турция и за срещата му с президента на страната Реджеп Ердоган. Това заяви Радев на брифинг пред медии днес, предаде БГНЕС.

Лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява и да се припомни клетвата, която е положил пред българското Народно събрание, заяви президентът пред медиите и припомни, че в Конституцията много ясно е заложено, че не могат да се създават партии на етническа и верска основа, заяви Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че нашите отношения с Република Турция са изключително важни и България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела, каза още Радев, а в отговор на въпрос на медия дали е знаел за визитата на Карадайъ в Турция отговори: Аз не съм знаел за тази визита.

Според Анадолската агенция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, при срещата си c прeдceдaтeля нa Вeликoтo нaциoнaлнo cъбрaниe нa Турция Муcтaфa Шeнтoп, е казал: „Тази земя е нашата земя. Ние не сме имигранти там. Турция е нашата родина. Останахме там след Османската империя. Нашата борба е да защитим турската си идентичност . За да защитим нашия език, религия и обичаи. Истински“.

Радев коментира и други теми от дневния ред на страната. Президентът беше категоричен, че в правовата държава няма място за война между институциите.

Правораздавателната система трябва да се задейства преди медиите и преди чужди държави да изсветляват какво се случва в България, коментира Румен Радев след санкциите по закона „Магнитски” и днешните проверки в отделни структури на вътрешната сигурност.

Президентът говори пред медиите след участието му в конференцията „Инициатива „Три морета“ – единство, иновации, свързаност“. Той отбеляза огромното значение на инициативата за страната ни. Инициативата се подкрепя не само от САЩ. ЕК и САЩ са наши стратегически партньори. Ние трябва да направим всичко възможно да привличаме много повече инвестиции в нашия регион, заяви Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *