Ружа Игнатова влезе в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица

Наградата за информация, която може да доведе до задържането на създателката на OneCoin, e 100 хил. долара

 

Ружа Игнатова, създателката на криптовалутната измама OneCoin, вече не е просто международно издирвана, а в елитния топ 10 списък на ФБР. Това беше обявено в четвъртък от американските разследващи в официално съобщение, от което става ясно още, че обявената награда за информация, която може да доведе до задържането на обвиняемата за организирането на една от най-мащабните Понци схеми света, е внушителните 100 хил. долара.

В момента родената в България Игнатова е единствената жена в десетката на ФБР и едва 11-тата, откакто се публикува листа на най-издирваните. Като цяло той не дава по-особен статут на разследването, но дава по-голяма видимост и така се счита, че увеличава шанса за залавяне.

Надпревара в търсенето

Информацията, че Ружа Игнатова е издирвана от ФБР по секретно повдигнато й обвинение в САЩ още на 12 октомври 2017 г. не е нова. Малко след като научава за това, тя хваща полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. и оттогава е в неизвестност. Нейният обвинителен акт е разсекретен покрай задържането на брат й Константин Игнатов в САЩ в началото на 2019 г. В последствие той се признава за виновен и сътрудничи с американските власти по обвиненията им спрямо други свързани с OneCoin лица, като при евентуалното задържане на сестра му може да трябва да свидетелства и срещу нея.

Освен него задържан и очакващ делото си е съоснователя на OneCoin Себастиан Грийнууд. А вече признат за виновен за пране на около 400 млн. долара дошли от жертвите на OneCoin е американският адвокат Марк Скот.

Американските разследващи не са единствените издирващи Ружа. Тя има повдигнато обвинение и в Германия и през май по искане на тамошните власти беше обявена за издирване от Европол и Интерпол. Така при залавянето й двете държави може да се окажат в конфликт – Ружа Игнатова вече няма български паспорт, а е с германски, като тамошните закони не позволяват екстрадицията на местни граждани.

В информацията от ФБР не се съдържат особено нови данни, като по подобие на това от германските власти се изтъква, че Ружа може да е променила външния си вид, както и че може да пътува с въоръжена охрана.

Българската връзка

Един от ключовите и досега неизвестни моменти е как Ружа научава, че има повдигнати обвинения, което ѝ позволява да се укрие. По свидетелствата на брат ѝ за подобни услуги тя е наела бившия люксембургски високопоставен служител в разузнавателните служби Франк Шнайдер, който е имал задача да й осигурява информация за подобни проблеми. Самият той също беше задържан във Франция по искане на САЩ и очаква екстрадиция. В свое скорошно интервю обаче Шнайдер отрича той да е уведомил Игнатова за обвинението, като казва, че тя е научила от другаде и му е съобщила. Като цяло бившият шпионин отрича обвиненията към себе си, като твърди, че той е бил нает по-скоро кризисен мениджър, който да подобрява имиджа на OneCoin и Ружа.

В наскоро публикуваната книга на Джейми Бартлет The Missing Cryptoqueen (базирана на едноименния подкаст от 2019 г.) e развита друга версия. Базирано на неназовани източници авторът твърди, че има данни че българската прокуратура е получила от американската искане за правна помощ и вероятно дори и искане за арест. Така всъщност новината за обвинението е изтекла от българските власти, вероятно от служители на по-ниско ниво. В материали по американските дела тамошните прокурори твърдят, че OneCoin е плащала регулярно подкупи в редица страни за да си осигурява спокойствие, включително и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *