Ротацията дава амнистия на Борисов

Новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, която се ражда пред очите ни, ще доведе само до пълната реабилитация за Бойко Борисов. Това мнение изрази зам. главният редактор на „Сега“ Петьо Цеков в предаването „(О)позиция“. „Знамето, под което се родиха „партиите на промяната“ – премахването на управленския модел, установен от герберите, е вече свалено“, посочи той.

„Не прави чест на десните отказът им да признаят, че става дума за истинска следизборна коалиция, скрепена на базата на споразумение и приоритети“, посочи Цеков. ПП и ДБ, чийто кандидат за премиер Николай Денков, ще управлява първи, ще понесат тежки репутационни щети, ако не успеят да изпълнят всичко онези големи отговорности, с които се натовариха – да вкарат страната в Шенген и в еврозоната, да проведат честни избори и т.н.

„Най-лошото за десницата, а и за ГЕРБ е, че това е тежък удар върху електората, върху медиите, които седмици наред трябваше да повтарят фалшиви послания, и върху самите партии, върху партийния елит, който до неделя повтаряше съвсем различни неща“, посочи зам.-главният редактор на „Сега“.

Според него не могат да се очакват вътрешнопартийни бунтове заради споразумението – нито в ГЕРБ, нито в останалите политически сили, тъй като това са лидерски формации. „При положение, че елитът на една партия не знае дали тази партия утре ще върне мандата или не, дали ще влезе в коалиция с врага – боже, каква партийна демокрация, това е просто нелепо !“, коментира Цеков.

Той напомни, че есента предстоят местни избори – точно когато двете коалиции ще управляват заедно. Тогава те ще трябва да си бъдат и съперници. А десницата сега се лишава от всичките си предимства – от врага, с който се бореше, от целите, които преследваше. „А сега какво? Отиваме на избори, за да се борим с кого? Когато сме заедно с опонента, срещу нас е само народът“, изтъкна Цеков. От друга страна, Борисов изпълни това, което си беше начертал като цели, и това му позволи да не изглежда нелепо в настоящата ситуация.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *