Републиканците в САЩ готвят отмъщение срещу Байдън

Републиканците в САЩ се готвят за отмъщение срещу президента Джо Байдън с разследвания по всякакви въпроси – от изтеглянето от Афганистан до имиграцията на южната американска граница, пише в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

Байдън ще има нужда от адвокати, след като е напът да се сблъска с вълна от разследвания, които се очаква да бъдат предприети срещу самия него, срещу назначени от него служители и тяхното поведение. Не е невъзможно дори републиканците да се опитат да задействат импийчмънт срещу Байдън в един контролиран от тях Конгрес, отбелязва британското издание в коментарна статия.

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите тази седмица, въпреки че представянето им на изборите в средата на мандата не беше така силно, както се прогнозираше. Сега те се готвят да използват своята новопридобита власт в Конгреса, за да започнат разследвания срещу правителството на Байдън по множество въпроси, включително произхода на КОВИД-19, имиграцията през границата между Мексико и САЩ, хаотичното изтегляне от Афганистан и президентския син Хънтър Байдън , посочва вестникът.

Демократите готвят ответен удар срещу очакваните разследвания от републиканците в Конгреса, пише в. „Политико“. Група стратези от Демократическата партия започват проект за милиони долари в тази посока. Инициативата ще включва екипи за бързо реагиране, специалисти по разследвания, социолози и платена медийна кампания с цел републиканците да бъдат принудени да се отбраняват, заяви основателят на проекта Кайл Хериг в интервю за американския вестник. Според Хериг „Проектът за почтеност в Конгреса“ ще служи като „водещ боен щаб“, който ще „разследва разследващите“.

Дългогодишният стратег от Демократическата партия Брад Удхаус определи задаващите се разследвания, за които се готвят републиканците, като „вендета“ след предприетите от демократите разследвания и две процедури за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп, когато те контролираха Конгреса. По думите му проектът „ще използва всяка налична тактика“. „Не е достатъчно да чакаме, за да видим какво ще направят те и колко далеч ще стигнат“, каза Удхаус, цитиран от изданието. Републиканците предвиждат ответни действия срещу демократите, след като партията на Байдън се намеси в първичните избори на Републиканската партия тази година, подкрепяйки поддържащи Тръмп кандидати, оказали се по-лесни за побеждаване на общите избори, пише в. „Вашингтон таймс“.

Анализатори казват, че инвестирането на средства от демократите във вътрешните изборни надпревари на Републиканската партия в редица щати е оставило републиканците с по-малко на брой добри възможности за запазване или завоюване на места на общите избори. Републиканци тази седмица определиха тактиката на демократите като неетична, но ефективна. Републиканският конгресмен Остин Скот от Джорджия заяви, че според него и двете партии би трябвало да спазват кодекс на поведение, който да изключва намесата им в първичните избори една на друга. Ако това не стане, той смята, че републиканците също трябва да действат така. Други политици от Републиканската партия обаче не са съгласни. „Сега това може да е проработило, но то просто не е правилно“, каза конгресменът републиканец Пол Госар от Аризона, посочва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *