Революционна новина за диабетиците: Ново лечение може да сложи край на инжекциите

Диабет тип 1 е хронично състояние, при което имунната система на организма погрешно атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин

Американската администрация по храните и лекарствата одобри нова терапия за диабет тип 1, при която хората с това заболяване ще получават дарени панкреасни клетки, способни да произвеждат инсулин.

Първата клетъчна терапия за диабет тип 1 беше одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) на 28 юни. Лекарството, наречено Lantidra, се състои от вливане на произвеждащи инсулин панкреатични клетки от починал донор. Това е първото одобрено лечение за хора с диабет тип 1, които не могат да контролират кръвната си захар със стандартните инсулинови инжекции или инфузии , според NewScientist.

Диабет тип 1 е хронично състояние, при което имунната система на организма погрешно атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Хормонът спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като придвижва глюкозата от кръвта в клетките за енергия. Хората с това състояние трябва да проверяват нивата на кръвната си захар няколко пъти дневно и да прилагат подходящ инсулин, за да поддържат тези нива в безопасни граници.

Някои хора с диабет тип 1 обаче се затрудняват да предотвратят високите нива на кръвната захар с инсулин, без да коригират прекалено ниските нива на кръвната захар, причинявайки хипогликемия. При други може да се развие и неосъзнатост за хипогликемия, при която човек не е в състояние да забележи спада на кръвната захар и следователно не може да се намеси, за да предотврати по-нататъшното ѝ понижаване.

„Тежката хипогликемия е опасно състояние, което може да доведе до нараняване в резултат на загуба на съзнание или припадъци“, казва Питър Маркс от Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти към FDA в съобщение за медиите. „Днешното одобрение, първата в историята клетъчна терапия за лечение на пациенти с диабет тип 1, дава на хората, живеещи с диабет тип 1 и повтарящи се тежки хипогликемии, допълнителна възможност за лечение, която да им помогне да постигнат целевите нива на кръвната глюкоза.“

Lantidra представлява еднократна инфузия, която доставя панкреатични клетки от донор в главната вена на черния дроб. Лицата, които я получават, трябва да приемат имуносупресивни лекарства, за да се попречи на имунната им система да увреди клетките на донора, които секретират инсулин.
Понастоящем лекарството е одобрено за възрастни с диабет тип 1, при които се наблюдават повтарящи се епизоди на много ниска кръвна захар въпреки интензивното лечение на диабета.

FDA е взела това решение въз основа на две клинични проучвания, в които 30 участници са получили между една и три инфузии на лекарството. Около 70% от тях не са имали нужда да приемат инсулин една година или повече след инфузията, а 30% не са имали нужда да го приемат повече от пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *