Реалната инфлация – двойна на измерената от НСИ?

Основната причина за поскъпването е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 г.

Не трябва да се прави регулация на цените. Ефектът от това ще е тези стоки, на които поставяме „таван“ на цените, да изчезнат от рафтовете. Това заяви пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Той предупреди, че това се случва винаги, когато се стигне до контрол на цените.  По негови думи източникът на инфлацията е до голяма степен вносен. Според Панчев големият източник на инфлацията е печатането на пари от Европейската централна банка през 2020 г.

„Нямаше как, когато се създаде такова голямо количество нови пари, а ние го помним това от 1997 г. в много по-големи мащаби, да не доведе до скок на цените. Това е аксиома в икономическата теория“, подчерта той.

Според него поне до края на годината ще има „забързано увеличение на цените“.

По думи на икономиста големият български елемент, който се добавя, идва от енергетиката, която не функционира добре и изкуствено покачва цената на енергията, която расте в цяла Европа.

Той посочи, че индексът за потребителските цени, използван от НСИ, подценява реалния размер на инфлацията.

„Реалната инфлация, ако я измерваме с един по-адекватен индекс, е някъде двойна на тази, която ни казва НСИ, особено ако сте човек, който потребява такъв тип стоки, които са скочили повече“, поясни Панчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *