Ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от Украйна

Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде AP.

Трима американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета. Според тях това е станало на фона на вчерашния опустошителен ракетен залп, изстрелян от Русия по електроенергийната инфраструктура на Украйна. Вчера Русия извърши поредната си масирана ракетна атака по украинска земя.

Съединените щати и техните партньори от НАТО разследват взрива, при който загинаха двама души в Полша, но първоначалната информация сочи, че той може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви по-рано американският президент Джо Байдън. Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали (Индонезия) проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети.

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: „Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, но ще видим“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъди в сряда с полския външен министър Збигнев Рау и с украинския външен министър Дмитро Кулеба експлозията в Източна Полша и координацията на нейното разследване и по-нататъшните стъпки. „Тази сутрин, докато бях в Бали, разговарях с полския външен министър Рау и украинския външен министър Кулеба относно експлозията в Източна Полша. Съгласихме се да поддържаме тясна координация през следващите дни, докато тече разследването и се определят подходящите следващи стъпки“, написа Блинкън в Туитър. След експлозията, при която загинаха двама души в село близо до границата с Украйна, Полша постави част от въоръжените си сили в повишена бойна готовност, съобщи говорител на правителството. Говорителят каза, че нареждането се отнася за някои военни бойни части и бойната готовност на подразделенията на униформените служби, но не даде повече подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *