Райчев: Планът на Нинова пропадна и сега ще участва в строителството на Радевия кон

Процесът на революцията е сложен, тя изяжда децата си. Всички участници в протестите понесоха страшни щети, но най-малко – Румен Радев. Това заяви за Dir.bg социологът Андрей Райчев. Заедно с президентските, той коментира и резултатите от парламентарния вот. Според него плановете на председателя в оставка на БСП Корнелия Нинова са били около съвсем друг сценарий, но изборния провал я принуждава да търси помирение с държавния глава и да „участва в строителството на Радевия кон“.

– Какво означава за Вас това, че избрахме президента с най-малко гласове досега? Може ли да засегне по някакъв начин преговорите за съставяне на кабинет?

– Няма да се отрази. На първите избори Румен Радев имаше 2 милиона души, а на тези – 1.5 млн. Това подлежи на обяснение, но не трябва само Радев да гледаме, а и всички участници в тази революция. Преди година и половина започна всичко това – през юли. Вижте участниците сега. Първо да вземем ГЕРБ. Те са участници от страна на щурмуваната крепост, така да се каже. ГЕРБ тогава беше с 1 200 000 гласа, сега е с 600 000. Стопи се двойно. ВМРО не влезе в парламента. ДПС едва крета, третият от отбраната на крепостта. Те отидоха на страшно ниски нива на участие, и то с помощ от Турция, а иначе сред турците те също са стопили на две. Вземете революционерите – тези, които щурмуваха стария дворец. Христо Иванов, който започна тази история със знамето, Росенец, къде е той? Той е в оставка и партията му е на 6 на 100. Вземете Мая Манолова, тя не е в парламента. Вземете Арман Бабикян и Николай Хаджигенов – и те не са в парламента. Вземете Корнелия Нинова. Тя беше с милион гласа, сега е с 300 000 и е в оставка. Всички участници в революцията са понесли страшни щети. Най-много е оцелял Румен Радев, но това е оцеляване. Революцията е страшно нещо, това е битка. И кой печели – двама души, които не са участници в революцията. Логиката на всяка революция е „Революцията изяжда децата си“. Радев също е изяден донякъде. Още повече, че неговата партия-майка го нападна, партията от която той тръгна. Тя го ухапа даже. Толкова е сложен процесът на революцията.

– В Турция гласуването на първи тур беше масово, привържениците на ДПС бяха активни и в България. На втория обаче всички те се се въздържаха. Какво е Вашето обяснение?

– Означава много просто нещо – ДПС осъзнава, че харесва им, не харесва им, Радев е политическия фактор. Те трябва да започнат да строят мост и затова не положиха усилия срещу него. На първия тур положиха, разбира се, да го отстранят, но сега не искат да играят чужда игра и си играят своята. Не се хвърлиха в активна подкрепа на Анастас Герджиков. Запазват си картите да играят с президента Радев. Те са в много тежки отношения, но това е хубаво за България – да не се усложнява ситуацията между президент и партията на важното малцинство.

– Къде в цялостната картина е БСП, след като Корнелия Нинова първо влезе в конфронтация с президента, а сега го поздравява?

– На Корнелия Нинова й рухва планът. Тя имаше ясен план. Ако бъде втора с 18-20% и влязат само 6 партии в парламента, от нея да зависи накъде да наклони везните – към ГЕРБ, ДПС и другите 3 партии. Тя се надяваше на позиция на балансьор в парламента. И това щеше да се случи, ако не бяха влезли „Възраждане“. Тогава БСП можеше да даде мнозинство – и в едната и в другата посока. Но това не стана. Съответно тя излезе в поза да направи правителство на малцинството, да получи подкрепа – било то от едните, било то от другите, и в тази ситуация да доказва на страната, че е силен управленец. В тази ситуация на нея й трябваше скарване с Румен Радев и еманципация от него, което тя и направи – нападна президента. Първо бяха нейните заместници, които през цялата кампания го нападаха и говореха недвусмислено, а после и тя лично. Сега тя дава заден и ще участва в строителството на Радевия кон. Нинова дори предизвика ГЕРБ и ДПС. Да не говорим, че те я я вземат, я не, но това е друг въпрос. Тя да се присъедини към тях, дори те да не правят мнозинство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *