Разработката е частично законна: На Борисов е докладвано, че си финансирал протестите (видео)

Ресторантьорът Веселин Денков, арестуван по подозрение за участие в престъпна група, е предизвикал интереса на службите и заради подозрения, че е финансирал протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Това става ясно от втората част на разследването на „Антикорупционен фонд“ по случая.

Макар че търсят уж лихвари прокурори упорито разпитват за организацията на уличното недоволство и търсят връзки с хазартния бос Васил Божков. Свидетели разказват, че са „чули“ или знаят, че Денков е финансирал протестите чрез Божков.

На Борисов му докладвано

Тази теза е била докладвана и на бившия премиер Борисов. Това заявява някогашният му съветник Яне Янев, с когото близките на Денков се свързват за помощ. Разговорите им се записани със скрита камера.

Янев не е искал заплащане за услугите си. Бившият съветник е много добре информиран за казуса около Денков и разказва, че срещу него всъщност имало две разработки.

Има две разработки. Една е частично законна, за нея вашите адвокати би следвало да знаят, защото там е искано и разрешение за СРС. Там става въпрос за едни финансови транзакции, за суми с неизяснен произход и т.н. Втората разработка, за която се иска вече разрешение от съдия, но е отказано, директно да включат Веско и четири от приближените лица. Но в групата има и жена, за която е искано разрешение да ѝ се включат всички номера, през които може да осъществява комуникация„, разказва Янев.

Според него в справка на ДАНС фигурира и съмнението за събиране на средства за предизборна кампания на Божков.

Едно младеж ме снимаше

Самият Денков твърди, че в началото на миналата година е участвал в опит за създаване на браншова организация, чрез която рестрорантьорите искали намаляване на ДДС. По това време те били консултирани от адвокат Николай Хаджигенов, който бе основна фигура по време на протестите. Освен това Денков сам ходил на един от тях.

Когато отидох там, видях един младеж. Той седеше и снимаше мен, той беше заради мен. Той със сигурност е бил служител на службите, даже му помахах, той се направи на разсеян. Отидох, попитах го: „Защо ме снимаш?“. Обърна се на другата страна, след това си тръгна“, разказа Денков.

Месец по-късно познати започват да го предупреждават, че го подслушват и има проблеми с прокуратурата, защото се говори, че е плащал за протестите.

В края на август Денков, който по това време е в чужбина, разбира, че има постановление за задържането му. Решава да се прибере в България и е арестуван.

Бижутата на „Мис България“

Денков живее на семейни начала с някогашната „Мис България“ Ивайла Бакалова. След завръщането им у нас в дома им и в офисите започват претърсвания. В лизингов автомобил са намерени бижутата на Бакалова, както и мъжки часовници. Иззети са и месеци наред прокуратурата не ги връща. Когато съдът решава, че те нямат отношение към делото, прокурорите заявяват, че тези вещи вече са част от друго досъдебно производство и не могат да бъдат върнати.

Аз съм по някакъв начин фигура, която е публична и в снимките ми в Инстаграм, където имам снимки с тези бижута през последните 6-7 години се вижда точно колко мои са тези бижута. Но това е, как да кажа, от забавната страна. Иначе не е никак забавно„, казва Бакалова.

Помогнах на Борислава

Бившата „Мис България“ твърди, че не може да се търси връзка между семейството ѝ и Божков, защото живеят в Дубай. Тя разказва, че пребивава там от 2014 г., а Денков – от 15 години.

Не знам дали съм помагала на Васил Божков в Дубай, но със сигурност помогнах на Борислава Йончева (Йовчева б.р.).„, заяви Бакалова.
Йовчева е жената, за която се говори, че има дете от бившия премиер Борисов. Твърденията са, че той е купил къща за нея в Барселона. Миналата година стана ясно, че случаят се разследва от испанската полиция. Проверка има и от българската прокуратура.

Бакалова не каза подробности, само даде да се разбере, че е Йовчева е искала да се мести и е помогнала за намиране на училище на детето ѝ. Това се е случило през ноември 2019 г.

Ето ви едно доказателство, не за вас, а за господин Борисов, че никога не сме искали да му навредим или да го сваляме от власт. Сега го коментирам, защото в крайна сметка това е вид семейство за господин Борисов въпреки че той отрича. А моето семейство е от 7 месеца в ареста„, заяви Бакалова.

След излъчване на първата част от разследването на „Антикорупционен фонд“ Денков бе освободен от ареста. В него бе разказано как адвокат обяснява, че за освобождаването му трябва да се платят минимум 100 хил. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.