Разправия в парламента заради хитрини на Карадайъ

Скандал в Народното събрание предизвикаха парламентарни врътки от страна на формалния председател на ДПС Мустафа Карадайъ. От трибуната той прочете декларация, замаскирана като изказване, без обаче да има право за това. Причината – според правилата по време на парламентарния контрол той няма право да го прави.

Карадайъ се скара първо с председателя на НС Никола Минчев, който се опита да прекъсне изказването на лидера на ДПС, защото Карадайъ надвиши времето си. Въпреки това обаче той продължи да говори, а това предизвика яда на депутат от ПП, който определи това като недопустимо.

“Промяната продължава. От лошо към по-лошо. По модела на ГЕРБ…”, започна Мустафа Карадайъ.

“Явно аз съм виновен, защото това не е процедура по начина на водене”, отсече Никола Минчев.

“Да, господин председател. Ще ви помоля да не ме прекъсвате, за да разберете, че проблемът е във вас”, отвърна Карадайъ и продължи:

“Уважаеми господин председател, по модела на ГЕРБ министрите обикновено имат по-важни дела от това да се явят в Народното събрание. Но това ние го разбираме – тази власт така започна и така се създаде – в нарушение на Конституцията и законите на страната. Обикновено според вашата терминология, действията им се олицетворяват с едни фактологически неточности, каквито чухме преди малко и в една декларация от господин Христо Иванов. Той направи декларация, в която призова да се проследят капиталите на медиите с цел да се види кой каква пропаганда прави и от кого е зависим. Господин председател, вие трябваше да кажете на господин Иванов и да му припомните, че преди 2-3 месеца имаше зададен въпрос към премиера Кирил Петков кой какво финансиране и какви капитали има в медиите в България, които оперират, и как са им предоставени държавни европейски средства. (…) На господин Иванов трябваше да му кажете…”, продължи Карадайъ, но бе прекъснат от Никола Минчев, който заяви, че лидерът на ДПС многократно надвишава времето си и нарушава процедурите.

“Господин председател, още три пъти ако ме прекъснете, няма да разбере защо сте там. Още три пъти ме прекъснете, аз ще си довърша изказването!”, заинати се Карадайъ.

“Вече сте много над времето…”, опита се да опонира Минчев.

“Ама още веднъж ме прекъснете, господин председател…”, призова Карадайъ.

“Хайде довършете…”, съгласи се Минчев.

Лидерът на ДПС завърши със споменаване на кръга “Капитал”, а Христо Иванов трябва да напусне властта, “която нарушава законите”, за да може България “наистина да тръгне по демократичен път”. По думите на Карадайъ в публичното пространство има внушения, че кръгът “Капитал”, който се свързва с Иво Прокопиев, получава държавни средства.

“Тази публичност чакаме да я видим от три месеца и то не само за тях, а за всички! За да е ясно кой кой е на медийния пазар”, отсече още Карадайъ.

Възмутен на трибуната излезе Искрен Митев от “Продължаваме промяната”, който заяви, че е напълно недопустимо да се дава право на подобни изявления в продължение на 4 минути “без никакви аргументации”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *