В тях са интернирани над 1 млн. души от малцинствата в държавата

Международен консорциум от разследващи журналисти разпространи документи, които показват абсолютния контрол, който упражнява китайският режим върху огромните лагери за задържане в Синцзян – район с преобладаващо мюсюлманско население в страната.

В тези лагери са интернирани над 1 млн. души, съобщават световните информационни агенции, като се позовават на документите. Според някои групи за защита на човешките права, независими изследователи и чужди правителства се смята, че в тези лагери има 1,5 милиона уйгури и представители на други малцинства в Синцзян.

Документите, предоставени от консорциума на разследващите журналисти бяха публикувани в 17 печатни органа по света. Те разкриват строгите разпоредби и правила в лагерите, разположени в Северозападен Китай. Властите в страната оспорват данните за броя на хората в лагерите и твърдят, че това са центрове за професионална подготовка, предназначени за борба срещу ислямската радикализация.

Информациите бяха публикувани седмица, след като американският в. “Ню Йорк таймс” съобщи, че е успял да се сдобие с над 400 страници вътрешни документи на китайските управляващи, сред които и текстове на тайни речи на президента Си Цзинпин, в които той призовава още от 2014 г. за безпощадна борба срещу тероризма и сепаратизма в Сицзян. Последните разкрития засягат серия от ръководни директиви за управление на лагерите, одобрени през 2017 г. от шефа на силите за сигурност на Синцзян, а също и доклади на разузнавателните служби, показващи как полицията използва изкуствен интелект за събиране на данни, за да определи, които хора да интернира. В директивите задържаните са наричани “ученици”, които трябва да получат “диплома”.

Директивите описват с голяма точност как пазачите в лагерите трябва да направляват ежедневието на задържаните – от забрана за влизане в контакт с външния свят до стъпките, които се предприемат в случай на заболяване на някой от задържаните. Директивите въвеждат и точкова система за оценка на “идеологическата трансформация” на задържаните, за тяхното “спазване на дисциплина” и за тяхното “желанието за учене”.

Има разписание и по колко пъти трябва да се затварят вратите в спалните помещения, коридорите и етажите на лагерите, как трябва да бъде инсталирано пълно видеонаблюдение в спалните помещения, класните стаи и ъглите, така че надзирателите в реално време да наблюдават случващото се, да регистрират нещата детайлно и да подават сигнал за всяко подозрително събитие.

Директивите предвиждат “учениците” да стоят задържани по месец и половина, въпреки че това правило невинаги е прилагано, според свидетелски разкази на бивши затворници, събрани от разследващите журналисти.

В Лондон посолството на Китай отрече автентичността на публикуваните документи и ги определи като “пълна измама” и “фалшиви новини”.

“Не съществува никакъв документ или заповеди за така наречените “лагери за задържане”. “Центрове за обучение и за професионална подготовка бяха установени с цел превенция на тероризма”, се казва още в изявление на китайското посолство в Лондон, адресирано до британския в. “Гардиан”, който е част от медиите, публикували вчера документите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *