Съветници на президента с отчаян опит да покрият скандал с рушвети на служебния зам.-министър на регионалното развитие Захари Христов

 

Може ли уволнен по подозрения в корупция висш държавен служител да се завърне на поста си, без невинността му да е доказана? За всеки нормален човек, този наглед елементарен въпрос има само един отговор – не. Оказва се, че нещата не са толкова прости. Поне що се отнася до президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство. На думи, държавният глава се обявява за борец срещу корупцията, но действията му подсказват, че това е само поза за пред избирателите.

За да не бъдем голословни, ще дадем и пример със заместник-министъра на регионалното развитие Захари Христов. В предния служебен кабинет на Румен Радев той заема същия пост. Там изкарва кратко, преди да бъде тихомълком уволнен. Повод е сигнал за корупция, като подалите го бизнесмени разказват историята си лично на държавния глава. Шокиран от чутото, президента дава заповед да бъде изчегъртан Христов. По една случайност, за случката не са уведомени тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и прокуратурата.

Така разследване по случая, което може да оневини или доведе да повдигане на обвинение на Захари Христов, няма. Вместо това, година по-късно, Христов отново е назначен на същия пост в служебния кабинет, за който отговорност носи иначе принципният борец срещу корупцията Румен Радев, който поведе протестите срещу ГЕРБ с призива си „Мутри вън!”.

Както можем да се досетим, Захари Христов далеч не е случаен човек. Той е дългогодишен член на БСП в пловдивската Община Родопи и смятан за една от младите надежди на партията. Роден е в село Ягодово, където резиденция има олигарха и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. Червени активисти твърдят, че Захари е лично протеже на Гергов, който след изритването си от столетницата продължава да кадрува чрез връзките си в президентството.

На изборите от 4 април миналата година, Христов не успява да стане депутат, но неговият покровител бързо му намира нов пост. Чрез ходатайството на президентския съветник Николай Копринков, с когото Гергов е в една масонска ложа, Захари Христов е назначен за заместник на регионалния министър Виолета Комитова. Твърди се, че Комитова не е останала щастлива от спуснатият и заместник, заради липсата му на сериозен опит. От биографията на Христов става ясно, че е завършил Българска фиология. Има и магистратура по Бизнес администрация. Тъй като и с двете специалности трудно ще мине за експерт по регионална политика, Христов се хвали с няколко следдипломни квалификации: Стратегическо лидерство и управление на промяната, Добри практики при прилагането на Закона за обществените поръчки, Прилагане на новия Закон за концесиите, Одит на средствата от ЕС. Оказва се, че това не са някакви многомесечни обучения, както предполагат гръмките им наименования, а еднодневни курсове в Института по публична администрация към Министерски съвет.

Опитите на министър Комитова да протестира срещу спуснатият и заместник са порязани моментално от президента Радев и съветника му Копринков, разказват запознати. С назначението си Захари Христов започва да се занимава с пътното строителство и милиардните плащания към частни фирми, който служебния кабинет наследява от ГЕРБ. След само няколко седмици са налице и първите видими резултати от работата му.

В приемния ден на министър Комитова на среща идва шеф на строителна фирма, който има да получава от държавата около 2 млн. лева за извършени пътни ремонти в община Кърджали. От оплакването му става ясно, че той се познава отдавна със зам.-министър Захари Христов. За това и няколко дни по-рано, без да се замисли, приел поканата на Христов да му гостува в село Ягодово. На срещата заместник министъра предлага на бизнесмена да уреди плащането на закъснелите милиони. Но не безвъзмездно, а срещу комисионна от 10%. Строителят обаче отказва и решава да сигнализира министъра, тъй като честно си е заработил парите и не вижда причина да дава рушвети. Свидетел на шокиращият му разказ става друг от заместниците на Комитова – Тодор Стоянов. Като дългогодишен служител в МРРБ, тя му има огромно доверие, за да се справи с наследения от ГЕРБ хаос в министерството. За това и настоява да е до нея на всички ключови срещи.

Изумена от чутото, министър Комитова моментално звъни по телефона на тогавашния главен секретар на президента Радев – Димитър Стоянов. Шефът на фирмата, заедно със зам.-министър Тодор Стоянов моментално отиват в президентството. Там разказа за поисканият рушвет е повторен. Президентският секретар също е шокиран от чутото и води оплакалият се бизнесмен при държавния глава. След като чува историята, Румен Радев е категоричен, че подобни действия са недопустими и моментално ще вземе мерки, разказва присъствалият на срещата заместник на Комитова Тодор Стоянов.

Само два дни по-късно Захари Христов е освободен от поста. Въпреки възмущението на държавния глава, сигнала за корупционната афера не стига до тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, чиито подчинени могат да разплетат случая и дори да документират със специални разузнавателни средства евентуалното предаване на подкупа. Наши източници твърдят, че оплакалият се бизнесмен е настоятелно посъветван да не подава сигнал в прокуратурата.

Междувременно на сцената излиза и покровителят на изчегъртания Захари Христов – Николай Копринков. На няколко срещи с министър Комитова Копринков настоява за уволнението на другият и заместник Тодор Стоянов, който води в президентството оплакалият се бизнесмен. Друг от греховете на Стоянов е, че отказва да назначи на ръководни постове в МРРБ куп протежета на Копринков, с биография на калинки. Виолета Комитова естествено отказва, но скоро Стоянов сам подава оставката си. Повод е негово участие в граждански протест пред сградата на ДАНС, заради появилите се информации, че служители на агенцията са участвали в незаконно подслушване на протестиращи срещу правителството на ГЕРБ.

„Моята поява на протеста пред ДАНС възбуди много медии и много политически партии. Това ме наведе на мисълта, че не е добре да създавам такова напрежение, тъй като се правят изключително неправилни интерпретации”, коментира тогава Стоянов. След като оставката му е разписана от премиера Стефан Янев, той се връща на стария си пост директор на дирекция „Държавна собственост” в МРРБ, но вендетата срещу него продължава.
По времето когато Тодор Стоянов подава оставка, служебния кабинен вече е успял да смени шефа на ДАНС. Новият титуляр Пламен Тончев, според запознати, също е част от кръга на президентския съветник Николай Копринков и олигарха Георги Гергов. Малко след като Стоянов се връща на стари си пост, от ДАНС се сещат, че трябва да подновят сертификата му за достъп до класифицирана информация. През последните 15 години, той е имал такъв достъп, а проверките, които се правят на 5 години за подновяването му са минавали безпроблемно. Не и този път. Сега заключението на контраразузнаването е, че не отгаваря на изискванията. С какво точно, естествено не му е обяснено.

В същия момент, според правилата в министерството, директора на дирекция „Държавна собственост” трябва да има такъв достъп. След отказа за подновяване от ДАНС Тодор Стоянов трябва да бъде отстранен. Служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, която му има доверие, намира решение на казуса. С нейна заповед шефа на дирекция „Държавна собственост” е изваден от списъка с длъжностите, които се нуждаят от достъп до класифицирана информация. Така съдействалият за осветяване на корупционната афера чиновник си запазва поста.

До 4 август тази година. Тогава за всеобщо изумление на служителите в регионалното министерство Захари Христов отново е назначен за служебен зам.-министър. Явно възмущението на президента Румен Радев не трае безкрайно дълго. Не е изненада, че заместник министъра отговаря отново за Агенция „Пътна инфраструктура”. Именно тя, макар и с пари от бюджета на министерството, трябва да плати милиарди левове на строителни фирми по стари договори. Правителството на Кирил Петков отказа да даде парите на доверие, с мотив, че има данни за огромни кражби и злоупотреби при тяхното изпълнение. За това и преди плащане на пари, всеки един от тях трябва да се провери детайлно. Служебният кабинет на Румен Радев рязко обърна палачинката, още в първите дни от МРРБ побързаха да обявят, че започват плащания към пътностроителните фирми за стотици милиони левове.

Кои ще са ощастливените, трябва да решат зам.-министър Захари Христов и наблюдаваната от него Агенция „Пътна инфраструктура”. Дали това ще се случи след отчисление от 10 процента, предстои да видим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *