Радев пак много доволен от служебния кабинет по енергийни теми

„Булгаргаз“ обяви открит търг за доставка на втечнен газ. Така се прави, заключи той. После отново нападна предишното правителство, че не осигурило слотове, когато било много по-лесно

 

„От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг. Без да се знае кой и как определя доставчика и цената. Все въпроси, които вие така и не зададохте.“

Това каза във вторник президентът Румен Радев, който отново не пропусна да възхвали успехите, според него, на служебния кабинет в енергетиката и да разкритикува предишното коалиционно правителство.

Днес Деница Златева, изпълнителен директор на „Булгаргаз“ и някога изявен кадър на БСП, съобщи, че дружеството обявява днес търгове за доставка на втечнен природен газ.

„Водим интензивни преговори за осигуряване на регазификация за ноември и декември”, каза още Златева. Тя допълни, че „Булгаргаз” води паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година. Страната ни стартира и търгове за дългосрочни доставки на газ за периода 2024-2034 г.

Радев, който при служебното правителство демонстрира повече от голям интерес и засилена активност в сферата на енергетиката, добави още подробности как по негова преценка трябва да се случват нещата.

„Булгаргаз” обяви за първи път открит търг за доставка на втечнен газ. И то три вида – краткосрочен – до края на тази година, средносрочен – цялата 2023 г. и дългосрочен – за десет години от началото на 2024 г. Така се прави и така трябва да се прави. Открито, равнопоставено”, каза още той.

Само така можело да се постигнат диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната.

„Да се търсят не решения месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените на втечнен газ”, е мнението на Радев.

Той пропусна да отговори на въпрос какво става с разговорите с „Газпром“. В неделя министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов обяви, че оттам си били дали „тайм аут“.

Радев за пореден път поздрави служебния кабинет за „енергичната работа” и сключения договор с „Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем – осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, каза още той.

След което добави, че се надявал интерконекторът с Гърция да бъде завършен в срок.

На въпрос дали зимата е гарантирана, отговори:

„Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-трудният проблем”, посочи президентът.

След което отново индиректно атакува предишното правителство като повтори, че „тези шансове, когато беше много по-лесно, бяха пропуснати“.

Все пак президентът коментира и подготовката за предстоящите парламентарни избори, които теоретично са основната задача за всеки назначен от държавния глава  служебен кабинет.

„Едно от най-важните предизвикателства за нас като общество е да се постигнат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парлмент да излъчи стабилно и устойчиво правителство. Както виждате и служебният кабинет, и ЦИК правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към вкички партии, експерти, с навременна информационна компания, с безкомпромисна борба с купуването на гласове“, каза той.

Според Радев обаче за избирателната активност било критично важно поведението на партиите в тази кампания. То трябвало да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората. Да не се залага на личните нападки и демагогията, а на представянето и обединяването около решения, които да ни изведат от кризата.

На въпрос за хрумването на ИТН за референдум за президентска република Радев отовори с усмивка: „Да сте му чули аз да повдигам въпроса за президентска република?“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *