Радев отряза Борисов за ВНС: Темата да не се използва за политическо оцеляване

От Стратегическия съвет на президента смятат, че е възможно да се състави правителство

 

”Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, посочва президентът Румен Радев в позиция, изпратена до бТВ, във връзка с предложението на Бойко Борисов да се свика Велико Народно събрание (ВНС).

Радев казва, че ще свика НС в срок, но „на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура“.

Ако това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато, припомня Радев.

“Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се посочва в позицията на държавния глава.

Борисов вкара в обрaщение темата за свикването на ВНС още през лятото на миналата година, за да спечели време по време на антиправителствени протести.

Трудно, но е възможно формиране на правителство

„Президентът не е посредник между политическите сили. Не виждам особена роля на президента при трите евентуални стъпки на конституционната процедура за съставяне на правителство“, каза от своя страна политологът проф. Александър Маринов, който е председател на Стратегическия съвет към президента.

По думите му като нация сме спечелили необходима, макар и закъсняла, промяна.

„Тази промяна няма да е светкавична, изисква постепенност, постигане на съгласие между силите, които искат промяна… Когато изборната практика се нормализира и се нормализира ролята на купения вот, ще се състави това мнозинство, което ще задвижи по-силно промяната“, каза Маринов пред БНР.

Според него съставяне на правителство ще е трудна, но не невъзможна задача.

„Следващото правителство няма да бъде с министър-председател Борисов“, посочи той.

“Очакват се драматични промени“

Според политолога навлизаме в период на драматични промени и ще се наблюдават различни изненадващи нови фактори. Но въпросът е доколко новите ще се наложат, предлагайки добра политика.

След свикването на 45-ото Народно събрание, държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия – ГЕРБ.

Няма изгледи този мандат да бъде изпълнен и тогава топката се връща при президента, който връчва мандата на втората по големина парламентарна сила.

След евентуален провал и на втория мандат за правителство, президентът трябва да връчи мандат на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина политическа сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *