Радев отвя кандидата на Борисов

Досегашният президент получава около 64% от гласовете, а Анастас Герджиков – 33%

Румен Радев спечели категорично втори президентски мандат – това показват първите резултати от изборния балотаж. Радев, който се яви на вота като независим кандидат, подкрепян от партиите на промяната, печели на балотажа 65.7%, оставяйки далеч зад себе си подкрепения от ГЕРБ/СДС независим кандидат Анастас Герджиков – 31.5% – това показват данните на „Галъп“. Според „Алфа Рисърч“  63.9% са гласували за Румен Радев, а 33.1 – за кандидата на ГЕРБ/СДС.

„Това прави Герджиков най-лошо представилият се претендент на втори тур“, коментира Борис Попиванов от „Галъп“. Интересното е, че около 6% от хората, които са гласували за Герджиков на първи тур, са се преориентирали към Румен Радев на втори тур.

Прогнозни резултати на социологическите агенции:

ГАЛЪП ТРЕНД Алфа рисърч Маркет линкс
Румен Радев 65.7% 64.5% 63.9% 00.0%
Анастас Герджиков  31.5% 33.6% 33.1% 00.0%

Въпреки очакванията за решителна битка такава на практика нямаше – балотажът премина вяло, с отчетливо преимущество на Радев още от първите часове на гласуването. Избирателната активност падна до рекордно ниски нива – под 40%. Около 3% са гласували с „Не подкрепям никого“.

Заканите на ДПС, че ще направи всичко възможно Радев да не бъде преизбран, избирателите в Турция не повториха активността си от първия тур – в югоизточната ни съседка гласуваха пет пъти по-малко избиратели. Активността в области като Кърджали, Разград и Търговище също бе отчетливо по-ниска, отколкото на първия тур. Това вероятно се дължи и на акцията на НАП, икономическа полиция и Агенция „Митници“ срещу контрабандата и незаконната търговия, която започна в петък вечерта и блокира над 30 автобуса на КПП „Капитан Андреево“. В резултат 90% от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция бяха отменени.

Според „Галъп“ около 24% от гласувалите избиратели на ДПС са подкрепили Румен Радев, а 72% – Анастас Герджиков.

65% от гласувалите за Лозан Панов на първи тур са се преориентирали към Румен Радев, а 24% – Герджиков. 12% са избрали „Не подкрепям никого“ на втори тур.

68% от подкрепилите Костадин Костадинов от „Възраждане“ на първи тур са гласували днес за Радев, 18% – за Герджиков, а 14% не подкрепят никого.

Гласуването протече без сериозни сигнали за нарушения, а проблемите с изборните машини бяха пренебрежимо малко. Те бяха по-скоро куриозни – избирателна комисия забрави да включи тока на машината, а друга загуби картите за гласуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *