Радев остро атакува кабинета за оръжия, газ и цени

Президентът нападна „милитаристите“ и обясни колко е слаба България

Президентът Румен Радев не се отказва от курса, който го носи към преки сблъсъци с управляващите. Днес държавният глава отправи поредна порция критики към властта по отношение на най-важните текущи проблеми – военната помощ за Украйна и газовите доставки.

Радев се защити от нападките, че прокарва руските интереси, като напомни, че в самото начало на войната е събрал държавното ръководство на консултативна среща, на която е била осъдена агресията на Кремъл. В същото време той подчерта, че настойчивите искания да се предостави българско оръжие на Украйна представляват риск за сигурността на страната ни.

„Имам чувството, че много хора говорят, без да имат собствено мнение. Ако нашите партньори им кажат: „Не, не трябва да се предостави оръжие, защото е опасно и ще има ескалация“, те ще кажат: „Да, не трябва”; ако кажат: „Предоставяйте веднага оръжие”, те почват да правят точно това”, заяви президентът. Той изтъкна, че хората, които изразяват такива „милитаристични“ настроения, не отчитат, че България има обща граница с Русия и Украйна в Черно море, че трябва да се грижим за голяма историческа диаспора, както и че сме силно зависими от руския газ. Някои подкрепяли военната помощ поради невежество – не били наясно със състоянието на българската изтребителна авиация, противовъздушна отбрана и радарна система.

По отношение на проблемите с газовите доставки Радев критично отбеляза, че Европа е закъсняла с намирането на общо решение, въпреки че Москва отдавна е предупреждавала, че ще предприеме подобна мярка.

Позициите на „натовския генерал“, освен че са унизително малодушни, се основават на неверни твърдения и внушения. Радев упорито пренебрегва съществени факти – че Кремъл още в началото на агресията си и след налагането на първите санкции от ЕС обяви България за вражеска държава и че като член на ЕС и на НАТО няма как да се правим на „неутрални“. Освен това главнокомандващият странно зачести с „предупрежденията“, че състоянието на въоръжените ни сили е плачевно. С което непрекъснато подчертава, че България е много слабо звено в колективната отбрана на Северноатлантическия пакт, а такива внушения са недопустими и опасни. Кого „предупреждава“ Радев и защо го прави в критичен момент, когато трябва да обединява, а не да се прави на ментор и на „опозиция“?

Самият факт, че Москва спря газовите доставки на България, която още няма решение за изпращане на военна помощ в Украйна, показва, че Кремъл смята страната ни за лесна мишена за изнудване.

Президентът попита защо „Булгаргаз” не е сключил договор за нови доставки, въпреки че има лиценз на търговец, и предположи, че ако беше подписал такъв, цената щеше да бъде 70 евро на куб.м. Зададе въпроса и дали в доставките сега са се включили посредници и на каква цена. Посочи, че ако цената на газа скочи с 30%, стотици хиляди българи и структуроопределящи предприятия ще се озоват на ръба. „Ако решенето е нови заеми за раздаването на помощи, все някога икономиката ни ще рухне”, смята Радев.

Апокалиптичните „прогнози“ на президента в момента са абсолютно неуместни и напълно излишни, тъй като щабът му не предлага никакви възможни мерки и решения. Радев не изглеждаше особено загрижен за поскъпването на енергийните доставки от Русия отпреди войната, когато България се оказа  сред страните в ЕС с най-голям скок на природния газ. По данни на Евростат през втората половина на мирната 2021 г, когато Русия още не ни третираше като неприятел, цените на синьото гориво за бита у нас се качили рекордно на годишна база – с над 100%, което е най-голямото поскъпване в ЕС. Черният рекорд е поставен точно когато България се управляваше от служебните правителства, назначени от Румен Радев.

Откровено презрително се изказа президентът по отношение на възможността БСП да напусне четворната коалиция, както заплаши соцлидерът Корнелия Нинова, ако се даде оръжие на украинската армия. „Мисля, че ръководството на БСП ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията”, предположи той. Така на практика обяви, че заплахите на левицата са кухи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *