Радев обяви война на Борисов, сне доверието си от правителството му

Президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от третото правителство на ГЕРБ. Това стана в обръщение към нацията. Той изтъкна ред причини – водната криза, проблемите с боклука, лобистко законодателство и т.н. На всички тези неща трябва да бъде сложен край, посочи той в остра реч. И изтъкна, че кабинетът бяга от носене на отговорност за проблемите.

„От 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно за българските граждани. За съжаление, това не се сбъдва. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, констатира държавният глава.

Той остро разкритикува правителството, че отказва да понесе отговорност за водната криза в Перник и скандалите около горенето на вносен боклук. „Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване“, допълни Радев, но без даде конкретни примери.

По думите му „институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.“

Според президента правителството на Борисов „води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация“. „На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверието от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в българското общество“, заяви Радев.

Обръщението му завърши с неясен призив за единство срещу властта: „Скъпи сънародници, днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права, аз съм редом с вас … всички, които ще възродим отечеството, да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България.“

Ходът на Радев има доста аналози в българския преход. На 30 август 1992 г. държавният глава Желю Желев обвинява кабинета на Филип Димитров, че е е влязъл в конфликт с медиите, синдикатите, църквата, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Това са т.нар. Боянски ливади. “Иване, кажи си, те ще те разберат”, каза пък Петър Стоянов по адрес на Иван Костов през април 2000 г. През лятото на 2008 г. Георги Първанов дава интервю за “Труд”, в което громи премиера Станишев и неговите съветници: “Ако някой е решил да гради имиджа на премиера за сметка на президента, първо, много е закъснял и второ, дълбоко греши”. Доверието от правителството на Пламен Орешарски свали и Росен Плевнелиев през 2013 г. след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *