След като обяви в четвъртък решението си да върне избора на главен прокурор, президентът Румен Радев заяви пред журналисти в родното си село Славяново, където присъства на храмовия празник на църквата “Свети Архангел Михаил”, че сега на ход е Висшият съдебен съвет.

“Направих това, което е в моите правомощия. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощия на ВСС, негова е и отговорността пред обществото. Така че в България всеки трябва да започне да си носи своята отговорност. Нека да не спекулираме, не искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС. Пак казвам, моите действия и мотив са изцяло в рамките на моите правомощия”, посочи Радев.

По повод изминалите местни избори държавният глава констатира наличието на над 600 хиляди недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, сигнали за корпоративен и купен вот, както и изчезнали преференции. По думите на президента това не може да бъде оценка за нормално провеждане на един изборен процес. И поради тези причини ще свика среща с представителите на парламентарно-представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *