Радев за Кирил Петков: Той все още има проблеми с познаването на законите

Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем! Дадох им време за диалог, каза той

Желанието на „Продължаваме Промяната” шефовете на службите за сигурност да не се назначават от държавния глава показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България.

Това заяви президентът Румен Радев в коментар пред журналисти.  Думите на Радев визираха бившия премиер Кирил Петков.

Вчера Петков заяви, че от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента промени, преди да получат втория мандат, в закона, уреждащ процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.

Това обаче е заложено в Конституцията и искането на Кирил Петков е неконституционно.

Затова и държавният глава праща съпредседателя на „Промяната“ на обучителен курс по законодателство преди за премине към законотворчество.

Радев съобщи, че следващата седмица ще проведе консултации за съставяне на кабинет и с последната парламентарно представена партия – „Български възход”.

Президентът обяви, че е дал достатъчно време на партиите да намерят формулата за бъдещото правителство.

„Дадох достатъчно време за закони и за диалог. Ако партиите са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо. Дал съм на партиите възможността да решат”, посочи той.

Българският парламент има да свърши важна работа сега, този парламент, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно, подчерта Радев.

На партиите, които искат оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, президентът отговори: „Да си направят редовно правителство и да си искат, колкото си искат оставки. Министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. Сега МВР тръгва по оздравителен път”.

Оставката на вътрешния министър Демерджиев беше поискана от БСП, от ГЕРБ иот ДБ, като зад искането застанаха Нинова и Борисов.

Относно оставката на главния секретар на МВР, Радев съобщи, че ще се произнесе още днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *