Работят за коалиция ГЕРБ + Промяната + ДБ. За кого да гласуваме на 2 октомври?

Изборните резултати са предвидими, дори с измамни социологически проучвания.

През ноември социолозите даваха преднина от 3% на ГЕРБ, а резултатът от изборите беше 3% преднина за „Продължаваме промяната“. Сега дават преднина от 6% за ГЕРБ. Логично, след непрекъснатата медийна кампания срещу правителство на четворна коалиция, още от първите му дни. С всички мръсни номера, задкулисни и открити, с разработки на ченгета, натиск между институции, атаки от прокуратура и т. н. Докато накрая един самовлюбен новоизлюпен политик – Слави Трифонов – обяви, че сваля правителството. Беше оценен като инструмент на задкулисието.

Така или иначе, каквито и да са причините, изпариха се илюзиите, че е възможна промяна след дългогодишното управление на Борисов. Той си е поставил стабилни основи в прокуратурата („инструментът на Бога“ Гешев, всъщност е инструмент на Борисов), и във всички институции и местни власти, и контролира основните медии.

И сега има бабуване след изборите да се състави правителство на ГЕРБ, в коалиция с „Продължаваме промяната“ и ДБ. След изборите натискът за това ще е огромен. Но каква коалиция е възможна, при изборни резултати с малка преднина на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“ (или обратното)?

ГЕРБ ще има най-много 65-70 депутати според най-оптимистичните за тях социологически проучвания. При парламент с 6 или 8 партии, ще трябва най-малко тройна коалиция, за да с състави правителство. ГЕРБ може да се разбере с ДПС, но заедно няма да имат повече от 100-ина депутати. Откъде да дойдат още?

„Възраждане“ ще има 25 до 30 депутати, но е малко вероятно, като националистическа и силно проруска, да влезе в коалиция с ДПС. „Възраждане“ е дори за излизане от ЕС и НАТО. Борисов няма да иска правителство с такова участие. Той използва европейска демагогия, но тихомълком обслужва икономическите интереси на Русия. Това най-пасва и на преобладаващите български нагласи – да сме си в ЕС, ама да сме добре с Русия. Това най-пасва и на охранените анализатори в медиите, които повтарят на свой ред европейската риторика и тихо хрупат на хранилката на ГЕРБ.

Друг възможен коалиционен партньор с около 25 до 30 депутати е БСП. Тя вече е малка партия, твърдо обединена около лидера си Корнелия Нинова, която досега е била последователно против ГЕРБ. Най-вероятно ще устои позицията си и в новия парламент, поне в началото му.

Най-желани партньори за ГЕРБ са „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Пасват на европейската демагогия на Борисов. Т. нар. насипно дясно, което се е преля в „Демократична България“ вече е било в коалиция с Борисов във втория му кабинет. Тогава лидерите на „насипното“, дори след като декларираха, че не искат Борисов за премиер, станаха негови министри. Сегашната „Демократична България“ се прояви като твърд политически противник на Борисов, но няма гаранция какво ще стане като ги натиснат за коалиция с него от чужбина, от европейските десни, от американски лобита.

Същото важи и за „Продължаваме промяната“. Там досега се показаха като категорично отрицание на Борисов и ГЕРБ, и трудно ще преглътнат всички подлости и мафиотски действия срещу правителството и лично срещу негови представители.
Но, ако в сегашната ситуация в света и в Европа, от Запад натиснат да се направи стабилна коалиция, като това се съчетае с оттегляне на Борисов (примерно – почетен председател на ГЕРБ, подобно на Доган), не се знае дали „Промяната“ няма да се промени.

Само ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ заедно формират мнозинство от около 130-140 депутати. Всички други комбинации са със сложни тройни или четворни коалиции. И от Запад могат да поставят условие Борисов да се оттегли и в правителството да влязат подбрани министри като ваклото агне на ГЕРБ Даниел Митов, Томислав Дончев и др., по-малко компрометирани и омръзнали като теменужки, деници, деси-та. Тогава може да видим един кабинет, в който до тях са подредени Даниел Лорер, Асен Василев, Кирил Петков. Няма невъзможни неща, след четирикратни избори за година и половина.

Такъв вариант ще е и удар за президента Радев, който направи, колкото можа, да свалят правителството на Кирил Петков, може би с някакви надежди занапред да участват и негови хора. Атаките срещу президента по медии и от хора на ГЕРБ рязко намаляха от няколко месеца, което показва някакво задкулисно сътрудничество в свалянето на правителството и нови избори. Е, сега ще видим какви ще ги измътят.

Малко вероятно е в парламента да влезе и „Български възход“ на генерал Янев, въпреки че социологическите проучвания го помпят. Дори напомпан, той е на ръба. И подкрепата от кухите партии АБВ на Първанов и тази на Софиянски, няма да помогнат. Ако влезе с 15 депутати, най-голяма е вероятността да стане патерица на Борисов и ГЕРБ. Янев се изказа, че е готов на всякакви коалиции, стига да са „принципни“. Да бъдеш принципен изключва коалиция с ГЕРБ. Но обтекаемите изказвания на Янев досега не включват говорене против Борисов, Гешев и окопалата се партия ГЕРБ.

„Има такъв народ“ е с най-малка вероятност да влезе в парламента, защото се промени бързо и трайно, и измени на избирателите си, които очакваха друго от нея – „изчегъртване“, както се изрази лидерът й Слави Трифонов. Показа се като деструктивна партия, обслужваща амбициите и интересите на лидера си.

Но ако влязат и осемте изредени партии, има вероятност парламентът да си изживее пълния живот, защото са възможни всякакви комбинации. За 4 години могат да се сменят няколко правителства в различни коалиции.

При вариантът „Продължаваме промяната“ да се класира с малко след ГЕРБ на изборите, тя може да откаже коалиция с Борисов и да остане твърда опозиция. Тогава ще има избори след година най-много. Каквото и правителство да направи ГЕРБ, с каквато и да е коалиция, ще си сърба попарата да върне обещаните от Борисов предишни цени, което е невъзможно. И „Промяната“ неизбежно ще спечели с по-голяма преднина на нови избори.

А в предстоящия парламент правителство от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП едва ли може да се формира, не заради проблеми да съставят коалиция, а заради недостатъчен брой депутати. Вероятно ще съберат общо малко под 120 мандата, при оптимистични прогнози.

За кого да гласува човек при такъв избор на политическата сергия? Твърдите привърженици на Борисов и ДПС са ясни. За онези, които пък са твърдо против Борисов да продължи в политиката, има голям избор, макар и с компромис за едни или други.

Негласуващите могат да решат изборите, защото колкото е по-ниска избирателната активност, толкова повече депутати ще имат онези с твърдите избиратели – ДПС и Борисов.

Иван Бакалов, e-vestnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *