Основната причина е липсата на трудов стаж в мътните години на прехода

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. чак през 2037 г., но за над 20% от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 3 месеца. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите девет месеца на годината.

Оказа се, че 20,7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази силно напреднала възраст, защото в мътните годинина прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране. При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия чак на 66 години и 4 месеца (възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава ежегодно до достигане на 67 г. през 2023 г.). По тази линия през първите 9 месеца са се пенсионирали 7800 души, показва анализът на НОИ.

От началото на 2019 г. до месец септември  в пенсия са излезли 68 462 българи, което е с 6% или 4334 по-малко спрямо същия период на 2018 г. Намалява силно и броя на пенсиониралите се с инвалидни пенсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *