Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняците и заплаши с ядрено оръжие Украйна. Това е безпрецедентен ход в страната от края на Втората световна война.

“Мобилизационните дейности започват от днес”, каза Путин. Той обясни, че мобилизираните ще получават заплати и социални осигуровки като професионалните войници, сражаващи се в Украйна.

Той вече е подписал указ за мобилизационните дейности, които започват незабавно.

“Призивът за военна служба ще принадлежи само на онези граждани, които са в запаса, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответния опит”, каза Путин.

В отделна реч военният министър Сергей Шойгу обяви, че мобилизацията е необходима, за да се осигури контрола върху над 1000-километровата контактна линия между украинската и руската армия, както и в самите “освободени територии”.

Западът искал да разруши Русия

В речта си Путин обясни, че Западът иска да разруши Русия, не желаел мир между Украйна и Русия и водел ядрено изнудване. Путин само предприемал “необходимите, неотложни стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия”. В момента на територията на Русия няма чужда армия, а огромна част от руската армия е на територията на Украйна.

Путин се обърна към западните страни с думите, че ще се използват всички ресурси за защита на руския народ, както и че Русия разполага с много оръжия, с които да отговори, като това “не е блъф”.

По думите на Путин украинският народ е превърнат в пушечно месо. Той също така изрази подкрепа за обявените вчера референдуми за присъединяване към Русия в украинските райони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

“Нямаме морално право да изоставим тези хора”, каза Путин за контролираните в момента от руската армия територии на Украйна.

Путин пак заговори за “неонацисткия режим“, който бил завзел властта в Украйна през 2014 г. в резултат на въоръжен преврат.

Той каза, че Русия трябвало да защити “нашите братя и сестри – жители на Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка области и други области, освободени от неонацисткия режим” и за “очистването от неонацисти на градове и села” в Донбас.

Според него Западът “грубо налага на други страни и народи своята воля и им насажда своите псевдоценности”

“Целта на този Запад е да отслаби, раздели и в крайна сметка да унищожи страната ни. Те вече директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят Съветския съюз, а сега е дошло времето и за самата Русия да се разпадне на много смъртно враждуващи помежду си региони и области”, казва Путин

“Това е ескалация”

Частичната мобилизация, разпоредена от президента Владимир Путин, е признак на “слабост”, заяви посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

“Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал”, написа Бринк в Twitter. “Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия към уж анексираните украински територии и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, каза тя.

Речта на руския президент Владимир Путин е тревожна ескалация и заплахите, които той отправи, трябва да се приемат сериозно, каза британският външен министър Джилиан Кийгън пред Sky News.

“Очевидно това е нещо, което трябва да приемем много сериозно, защото, знаете ли, ние нямаме контрол върху това – не съм сигурна, че и той (Путин) контролира нещо, наистина. Това очевидно е ескалация“, каза Кийгън.

“Това е смразяващо… Това е сериозна заплаха, но такава, която е отправяна и преди”, каза Кийгън пред BBC в отделно интервю.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек също нарече частичната мобилизация в Русия “допълнителна ескалация”, както и “лош и погрешен ход”.

“Ние ще разгледаме това и ще обсъдим как да реагираме”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *