Путин няма да миряса, докато не завладее Киев

Конфликтът е неразрешим, докато „путинизмът“ управлява в Кремъл, счита Институтът за изследване на войната 

Преговорите не могат да сложат край на войната на Русия срещу Украйна, а само временно да я спрат – това се посочва в доклад на Института за изследване на войната.

Във всекидневната си оценка за хода на конфликта базираният във Вашингтон мозъчен тръст се аргументира, че възобновяването на руската инвазия през февруари след осемгодишно „прекратяване на огъня“, белязано от смъртоносни атаки, е индикация, че руският президент Владимир Путин няма да намери покой, докато не завладее Киев. От друга страна, украинската съпротива срещу нашествието показа, че украинците няма да се предадат лесно, пише в сводката, публикувана на сайта на Института за изследване на войната, цитирана от БТА.

Конфликтът е неразрешим, докато „путинизмът“ управлява в Кремъл, коментира IWS. Според него преговорите няма да сложат край на войната, а само могат да създадат условията, при които руският президент или неговият наследник „путинист“ ще планира подновяване на атаката срещу независимостта на Украйна.

Институтът съветва западните сили преди евентуално да окажат натиск върху Украйна да поиска преговори с Русия, да проучат условията, които тя може да й предложи, опасностите от предлагането на тези условия и, което е по-важно, вероятността Путин да ги приеме.

Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини властите в Киев, че не искат да преговарят с Москва. Във вторник украинският президент Володимир Зеленски призова чрез видеоконферентна връзка лидерите от Г-20 да подкрепят мирното предложение на страната му.

Междувременно военното разузнаване на Великобритания обяви на сутрешния си брифинг, че приоритет на руските военни в окупираните части на Украйна остава подготовката на отбранителни линии – и то не само в Херсонска област, както пише Институтът за изследване на войната.

След като се оттеглиха от десния бряг на река Днепър, руските военни продължават да дават приоритет на превъоръжаването, реорганизацията и подготовката на отбраната в повечето райони на Украйна, се посочва в доклада.

Руснаците са оборудвали нови окопни системи в близост до границата с Крим, както и до река Северен Донец между Донецка и Луганска област. Някои от тези места се намират на разстояние до 60 км от сегашната фронтова линия, което предполага, че руските военни се подготвят за нови големи пробиви на украинските сили, се казва в доклада, цитиран от Би Би Си.

В същото време британското разузнаване не изключва възможността Русия да се опита да премести част от силите, изтеглени от Херсон, за да разшири настъпателните си операции край град Бахмут в Донецка област.

Според анализаторите на ISW украинската армия вероятно ще се затрудни да развие настъпление в източната част на Херсонска област на левия бряг на река Днепър, където руските военни се оттеглиха през ноември. Експертите обаче смятат, че украинската армия може да попречи на руснаците да укрепят отбранителните си линии в окупираната част на Херсонска област.

През източната част на региона преминават няколко основни сухопътни комуникационни линии с други контролирани от Русия територии в Южна Украйна – Нова Каховка-Армянск, Нова Каховка-Геническ и магистрала М14, която води на изток към Мелитопол, Бердянск и Мариупол. Спътникови снимки показват, че руските войски заемат отбранителни позиции по някои от тези линии.

Ограниченият брой пътища и железопътни линии в района, свързващи Крим със сушата, създава потенциални затруднения, които могат да бъдат уязвими при евентуално настъпление на украинската армия. Въпросът е дали Русия ще може да продължи да снабдява своята групировка в източната част на Херсонска област и други региони.

По-рано ISW съобщи за нападения срещу подобни тесни места на десния бряг на река Днепър, от които руските военни бяха принудени да се изтеглят.

„Украинските сили вероятно ще се затруднят да постигнат такива драматични резултати в източната част на Херсонска област, но може да успеят да осуетят усилията на Русия да укрепи и задържи новите си отбранителни линии“, заявяват авторите на доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *