Проф. Минеков: Кошлуков е едно от свързаните лица по закона Магнитски

Директорът на обществената телевизия фигурира в управи на асоциирани с наказаните лица фирми, твърди културният министър

Директорът на Българската национална телевизия Емил Кошлуков е едно от свързаните лица по закона „Магнитски“. Връзката е по линия на участието му в управата на „ТВ Седем“ и „Ноу фрейм медия България“. Ще предам тези документи на ДАНС. Това обяви на пресконференция министърът на културата проф. Велислав Минеков. Към момента името на Кошлуков не фигурира в официален списък на асоциирани със санкционираните по „Магнитски“ лица. НАП дотук е обявило списък на 64 дружества, като е ясно, че информацията ще се допълва.

Проверка във фирмените регистри показва, че Емил Кошлуков фигурира в ръководството на „ТВ Седем“ през 2015 г., в управата на „Ной фрейм медия България“ е бил през 2013 година. Не е ясно до какво би довело попадането на Кошлуков в официален списък на асоциираните лица. Това със сигурност ще засегне работата на телевизията по линия на банкови разплащания и изпълнения на проекти. При двете фирми могат да се проследят връзки към бившия депутат Делян Пеевски. По повод твърдения от страна на БНТ за оказван безпрецедентнет натиск върху телевизията Минеков бе категоричен, че не притиска никой и само иска информация от СЕМ за поведение на обществената телевизия в разрез с правилата (б.р. прекъсване на програмата за излъване на пресконференция на ГЕРБ). „Не обвинявам журналисти, поискал съм обяснение от генералния директор за този тежък инцидент“, допълни Минеков.

Към прокуратурата поемат серия от други сигнали на служебния екип в културното министерство, стана ясно от думите на Минеков. Вече се разбра, че след разследване на ОЛАФ България трябва да върне в европейския бюджет над 4,3 млн. евро по проекта за реставрация на комплекса „Антична Сердика“ в София, по известен като Ларгото. По думите на Минеков парите са изчезнали или иначе казано „усвоени“. За нарушението има подробен доклад на ОЛАФ, в който се правят препоръки да се търси отговорност на трима министри и един кмет. Минеков не ги назова поименно, обясни, че докладът е секретен.

Към прокуратурата поема и проектът за реконструкция на Националната галерия, известен като квадрат 500. Министърът не влезе в подробности какви са нарушенията по него. Сигнал ще има и за реставрацията на ранно-византийската крепост в Яйлата. „Похарчени са 1,6 млн. евро за изграждане на нещо от итонг и гипс. Това спря и проучванията в самата местност. Не знам кой и как ще плати за почистването на този боклук, за да продължат проучванията“, коментира министърът, според който съоръжението привлича само туристи, които желаят да се посмеят на комичната реставрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *