Участващите в „сглобката“ се обречени на нищожество в НС, свиквам сбор, за да решим какво да правим, обяви бившият министър

 

„През 2020 година не бяхме на площада, за да получим мутрите обратно в парламента. Ние искахме мутрите да са в затвора. Да бъдат лишени от всякаква власт и да им се потърси отговорност. Когато чуя, че няма алтернатива, аз се вбесявам. Щом така се твърди, аз ще направя такава алтернатива“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков.

„Ще обявя сбор, за да решим какво ще правим. Искам да се направи нещо, да има граждански контрол. Участващите в „сглобката“ се обречени на нищожество в следващото Народно събрание. Очертава се празнина. Тя трябва да е запълнена от нормални хора, а не от мутра, която продава евтино лекарства.

Планирам среща. Дали ще е на площада, дали ще е в зала – искам да знам какво е настроението на недоволните. Трио се прави от трима. Това е безкрайно недостатъчно. Трябва да има обединение“, допълни той.

Проф. Велислав Минеков бе част от т.нар. Отровно трио заедно с адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които бяха в ядрото на протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

„С конституционната реформа какво реформираме? Ако утре за тях гласуват милион или два – заповядайте, правете реформа. Трябва да се появят харесвани и желани, които дават надежда. Не вярвам тази коалиция да оцелее. Най-много 2-3 месеца.

Съдебна реформа означава мутрите, срещу които протестирахме, да влязат в затвора. Такава реформа няма да има. Ако има, ще бъде частична или твърде нежна“, категоричен е проф. Минеков.

„Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти“, посочи бившият служебен министър на културата.

“Проблемът не е само с артистите. Проблемът е навсякъде. Миналата година Сценичните изкуства бяха подпомогнати с 33 млн. лева. до края на годината. Това няма да се случи повече. Музеите и галериите бяха подпомогнати тогава, но сега не знам как ще оцелеят. В Национален фонд „Култура“ имахме 32 млн. лева. Днес има 7 млн. лева. Не очаквайте да има чудеса. Средствата за фестивали са мизерни. За консервация и реставрация – трагедия. До ден днешен не са тръгнали в основната си част средствата за теренните проучвания, археология. Това е толкова забравено, че е чак обидно“, подчерта Минеков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *