Проф. Велислав Минеков: Авторитаризмът не си получи заслуженото, но беше разклатен

„За съжаление, този авторитаризъм не получи заслуженото, но въпреки това беше изключително разклатен и това ме прави щастлив и доволен“, заяви проф. Велислав Минеков, скулптор и преподавател в Художествената академия, в коментар за изборите и резултатите от тях.

„Видя се, че са прерязани глезените. Едва ли ще се оцелее така мъчително след тази тежка за тях загуба по отношение на цялата страна“, посочи той пред БНР. Проф. Минеков добави, че целият държавен апарат е участвал в тези избори с насилие, с принуда и със заплаха. … “В моята махала беше много интересно да видя как се разнасят портрети на госпожата и съответните районни кметове от партията – победител, които бяха предлагани и слагани на магазинчета, фризьорски салони, по пазарите – предлагаха ги от сърце. Представете си какво става с това магазинче, ако не го направи.

Спомняте ли си лепенките на СИК и ВИС, които ни задължаваха мутрите да слагаме по същите тези магазини – нищо по-различено, сега портретът е достатъчен. Извършиха се чудеса и въпреки това 190 хил. души в София създадоха това гражданско общество – това е абсолютната победа“, коментира още той.

„Тези три групи, които участваха срещу ГЕРБ на избора, можеха да бъдат абсолютни победители, ако го бяха пожелали. Уви, отново сме разделени“, отбеляза още проф. Минеков и продължи коментара си:

„Тъжното е, че зад това обединение застанаха хора, които аз истински уважавам, това е Михаил Екимджиев, Илиян Василев, Евгений Дайнов, Ивайло Дичев – хора, които принадлежат към дясната среда, и заедно вкупом всички се превърнахме в мръсни комунисти. Много тъжно“.

Той определи избора „Фандъкова“ като избора „Граф Игнатиев“. „Нищо повече като бъдеще. Оттук нататък всички ще живеем в „Граф Игнатиев“, посочи професорът.

По отношение на това кой е спечелил и кой е загубил изборите проф. Велислав Минеков каза: „Тук има печеливши и това са хората, които побеждават със своето гражданско съзнание. Това са истинските граждани и то не само в София – тези, които се обединиха въпреки различията в техните ценности, въпреки различията в техните партийни принадлежности, въпреки омразата, въпреки непоносимостта, те разбраха, че срещу тях има една арогантна партия, една подобна на азиатска диктатура демокрация, която по някакъв начин имаше шанс да бъде свалена и променена и шансът беше твърде голям – това е за победилите“.

За разочарованите и негласувалите проф. Минеков отбеляза, че те могат да победят, но в следващите 4-5 години единствената победа могат да я търсят в търкането на лотарийни билетчета. Нищо повече от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *