Протест срещу главния прокурор посрещна Кьовеши в София, Гешев й обеща съдействие

Протест срещу главния прокурор Иван Гешев посрещна главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши пред Министерството на правосъдието, където в четвъртък следобед тя се срещна със служебния министър Янаки Стоилов. Съдебната палата също бе блокирана от протест, но Гешев все пак се срещна с Кьовеши. С кратко съобщение от прокуратурата заявиха, че шефът на държавното обвинение я е поздравил и ѝ е обещал съдействие.

Това не подлежи на дискусия

България е първата страна, която Кьовеши посещава, откакто ръководената от нея европейска прокуратура започна работа на 1 юни.  Основната тема на разговора ѝ с Янаки Стоилов са били непопълнените места за български делегирани прокурори.  Преди дни двамата се срещнаха на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, където също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

При срещата им в правосъдното министерство Кьовеши е заявила, че България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори. Тази бройка не подлежи на дискусия, е казала тя.

В началото на април европейската прокуратура отхвърли оконачателно шест от българските кандидатури. Обяснението бе, че те нямат достатъчно опит. Преди това прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет твърдеше, че номинациите не са отхвърлени, а само е изискана допълнителна информация. След като стана ясно, че те няма да бъдат приети, колегията прие информацията само за сведение. До момента не е започнала процедура по избор на нови кандидатури.

По време на срещата Стоилов е заявил, че е информирал ВСС, че европейската прокуратура очаква нови кандидатури.

След срещата със Стоилов Кьовеши се видя и с Гешев в кабинета му в Съдебната палата. По-рано главният прокурор бе на обиколка във Велико Търново и Горна Оряховица, а пред съдебната сграда цял ден имаше протестиращи. Малко след 18 ч. част от тях се опитаха да влязат вътре през входа откъм ул. „Позитано“, съобщи бТВ. След кратък сблъсък с полицията те не бяха допуснати.

Гешев е поздравил Кьовеши със старта на европейската прокуратура, която заработи на 1 юни. В съобщението няма информация дали двамата са обсъдили нови кандидатури за български европрокурори.

Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност„, пише в него.

На фона на липса на информация по този ключов въпрос от страна на прокуратурата, от правосъдното министерство съобщиха, че Кьовеши е заявила, че попълването на бройката на делегираните прокурори е много важно. Тя казала, че всички европейски прокурори трябва да заработят своременно. Министърът е заявил, че българското общество има високи очаквани към институцията на Кьовеши.

Това е политическо решение 

Двамата са обсъдили и темата със специализираните съд и прокуратура, които заработиха у нас преди почти десет години с идеята да се борят с организираната престъпност и корупцията. По втората линия засега няма никакви резултати. След последните избори бе внесен законопроект за закриването им, но парламентът бе разпуснат.

Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото„, се казва в съобщението.

Оставка

Очаква се Кьовеши да се срещне и с президента Румен Радев, с прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.

Визитата ѝ протича на фона на продължаващите протести с искане за оставката на Гешев, които бяха подновени след като финансовото министерство на САЩ наложи санкции заради участие в корупционни схеми на Делян Пеевски, Васил Божков, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков и още няколко души. Миналата седмица от гражданското движение БОЕЦ заявиха, че започват блокади на Съдебната палата и няма да допуснат Гешев до кабинета му. Едновременно с това пред сградата се появи палатков лагер. Вечер пък пред палатата се организират протести от инициативата „Правосъдие за всеки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *