Протестиращи подпалиха кметството в Бордо

Стотици полицаи и демонстранти са пострадали във вчерашните протести във Франция срещу пенсионната реформа на президента Макрон.

Денят бе особено критичен за напрежението в страната – бяха заявени над 200 протеста, стигна се до сблъсъци между протестиращи и полиция, по много улици има запалени огньове, издигнати барикати, потрошени витрини. Смята се, че 1 млн. души са участвали в протестните акции. В късните часове бе подпалено кметството в Бордо. Кадри с пламъци, излизащи от главния вход, обиколиха социалните мрежи, но огънят бе бързо загасен от пожарникари. Сградата е завършена през 1778 г. – над 10 години преди Френската революция.

Държавното посещение на британския крал Чарлз III в Париж беше отложено на фона на масовите стачки и протести, съобщиха от кабинета на френския президент Еманюел Макрон. Кралят трябваше да пристигне във Франция в неделя на първото си държавно посещение като монарх, преди да се отправи към Германия в сряда.

 

Демонстранти са подпадили и полицейски участък в Лориен, недалеч от Нант. В Париж по данни на синдикатите вчера са протестирали над 800 000 дущи. Има над 300 ранени полицаи, тежко ранени има и сред демонстрантите. До ескалация на напрежението след врязването на над 1000 радикални активисти в протестното шествие. За сблъсъци се съобщава и в други градове – Нант, Марсилия, Лион, Рен и т.н.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, те пък замеряха пазителите на реда с предмети и пиратки. Допълнително недоволството беше нагнетено от снощната поява на Макрон по телевизията, в която той заяви, че протестите са „легитимни“, но няма да го принудят да направи обратен завой. Промените предвижда възрастта за пенсиониране във Франция да се увеличи от 62 на 64 години. По-рано през деня стачкуващи колективи спряха работата на училища, обществен транспорт, блокираха жп линии, гари, летища. В рафинериите също има проблеми заради вълната от протестиращи работници, което обърка и снабдяването с горива.

Не се очертава заглъхване на демонстрациите  – синдикатите обявиха нов национален протест за вторник. Стачките в рафинериите също продължават, боклукът записва улиците на Париж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *