Прокуратурата скрила куп преписки срещу убития Божанов

Мрежата около Нотариуса и влиянието му в съдебната власт са сравними с тези на Петьо Петров-Еврото, твърдят магистрати

 

Куп жалби и преписки срещу Мартин Божанов-Нотариуса, който беше убит на 31 януари, са потънали в Софийската районна прокуратура. Това показва справка на „Сега“. В справката, освен като лице, срещу което са подавани жалби, Божанов фигурира и като обвиняем, извършител, осъден. Два пъти се появява и като пострадал – веднъж по дело за средна телесна повреда от 2013 г., което обаче е прекратено, и веднъж заради открадната кола.

Все пак Божанов е от страната на разследваните, без обаче да бъде постигнат особен резултат, особено в последните години, когато нищо срещу него не стига до съда.

През 2020 г., например, е постановен отказ да бъде образувано разследване по анонимен сигнал срещу Божанов за имотни измами с апартаменти. Сигналът първоначално е подаден към спецпрокуратурата, която го е пратила по компетентност на Софийската районна прокуратура. Там е решено, че е изтекла давността за наказателно преследване и затова прокурорът е преценил дело да няма.

Четири години по-рано срещу Божанов е подадена жалба от конкретен човек за закана за убийство. И тази преписка обаче е прекратена от районната прокуратура с мотива, че деянието не е извършено или не е престъпление. Същият човек подава сигнал срещу Божанов и през 2017 г., но отново е постановен отказ да бъде образувано разследване.

През 1998 г. Божанов е обвиняем за кражба заедно с още едно лице. Делото стига до съда. Нотариуса е оправдан на първа инстанция през 2006 г. В прокурорската справка той фигурира и като обвиняем по дело за измама и за ползване на неистински документи.

Срещу него има и съдебно производство за унищожаване на документи. Вероятно става дума за откраднатото от Върховния касационен съд дело срещу нотариус с отнети права, забъркан в куп имотни скандали.

Излиза, че в крайна сметка Божанов е осъден по някое дело, защото фигурира като такъв в прокурорската справка, като през 2021 г. е оставено без уважение като недопустимо молбата му да получи съдебна реабилитация.

От справката се вижда още, че жалба срещу Божанов е подавала и бившата му съпруга. Но и на нея Софийската районна прокуратура отказва образуване на разследване.

В петък зам.-градският прокурор Иво Илиев съобщи, че било е въпрос на време Софийската градска прокуратурата да повдигне обвинение на Мартин Божанов-Нотариуса. Той разказа, че се води едно досъдебно производство по отношение на дейността му.

„То се касае за имотни измами, пране на пари от тези измами и принуда по отношение на съдии, гледали граждански дела, по които има някакъв интерес“, обясни прокурорът. И допълни, че Божанов не е бил привлечем като обвиняем, защото разследването не е приключило. Производството било на самия си финал, но, по стечение на обстоятелствата, вече няма как да се търси отговорност от Божанов. По това дело е направен опит да бъде преместено в Софийската районна прокуратура, където е потънал не един сигнал срещу Нотариуса.

Заради отказа на наблюдаващия прокурор производството срещу Божанов да бъде прехвърлено от градската в районната прокуратура, той и още един прокурор и досега са с охрана. Опитът делото да бъде прехвърлено е направен по времето, когато Иван Гешев беше главен прокурор. Прокурори коментираха, че разследването срещу Божанов се е „отпушило“ едва след уволнението на Гешев. Тепърва обаче се очаква разследващите да разплетат мрежата около Нотариуса, за която, изглежда, в съдебната система всички знаят от години. Остава, разбира се, и хипотезата ликвидирането на Божанов да е опит да бъде прикрита информацията, която той е имал за магистрати и за пороците в системата. Според правосъдния министър Атанас Славов Божанов се е ползвал с протекции на високо ниво в държавата.

Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, която организация освети Божанов преди време, коментира тези дни, че той е имал много информация за много хора от властта. Според него Божанов е бил лидер на група, която е решавала проблеми с правосъдието на хора с възможности. По думите на Янкулов членове на мрежата на Божанов са бивши служители на службите, основно хора с контакти по високите етажи на правосъдието. Като пример за влиянието на групата му той посочи назначението на втората съпругата на Божанов в ГДБОП. Тя и досега работи там, като в момента е в отпуск по майчинство.

Божанов беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София, разказа и Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд. Прокурори потвърдиха информацията пред „Сега“. Клубът носи името SS.

По информация на „Сега“ за последните 20 години през Божанов, който бе убит малко преди да стане на 49 г., са минали 225 имота. Магистрати сравниха мрежата около него и влиянието му в съдебната власт с Петьо Петров – Еврото и аферата „Осемте джуджета“. С Божанов са работили както прокурори, така и адвокати, за което в момента се събират доказателства.

Справка на „Сега“ за Божанов в Имотния регистър за 30 години назад не показва такова голямо имотно движение, което да е поименно свързано с него. Божанов все пак е бил доста активен – присъства и като купувач, и като продавач, и като получил дарения, и като страна по имотни спорове, и с възбрани от някогашната комисия за конфискация още по времето, когато неин шеф бе Стоян Кушлев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *