Прокуратурата иска да разбере какво знае Рашков за кражбите на ГЕРБ от парите за „Хемус“

Софийската градска прокуратура отново извика на разпит бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за строежа на магистрала „Хемус“. Преди два дни в интервю Рашков обяви , че „има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми“.

Прокуратурата възнамерява да го пита какво му е известно и с какви документи разполага по този случай. Подобна информация и до този момент не е била докладвана от ГДБОП на прокуратурата по делата за строежа на магистралата, обяснява държавното обвинение.

„Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая „Хемус“. Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Следва много рядко срещано прокурорско обяснение в аванс какво точно ще бъде питан гражданинът Рашков.

Наблюдаващият прокурор щял да го пита за движението, местонахождението и ползването на парите от магистралата. После Рашков щял да бъде питан кога и по какъв начин информацията му е станала известна, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по случая.

„В случай че доц. д-р Бойко Рашков посочи в своите обяснения конкретни физически лица и/или търговски дружества, от страна на Софийската градска прокуратура ще се извършат всички възможни, съгласно закона, действия спрямо парични средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин“, гарантира прокуратурата.

В съобщението на прокуратурата се напомня, че Рашков, който е депутат от ПП, е задължен да се яви след призоваването.

Софийска градска прокуратура съобщава и за образувано отделно разследване за изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. Сегашните обвиняеми са за схемите по лот 5.

Коментарите на Бойко Рашков бяха по повод делото за 100 000 лв., което ГЕРБ заведе срещу него за изказване, че пари за автомагистрала „Хемус“ са отивали в партийните каси.

„Когато дойде време, съм готов включително и да представя някои документи, в които това е видно. Не мога да се откажа от това, което съм прочел и това, което съм казал, е че съм възприел тази информация по определен начин. Ще ги изчакам да се налудуват и когато му дойде времето, ще кажа. Донякъде е и оперативна информация, която се съдържа в някои материали. Освен това хората са живи и здрави. Има доказателства за доказателства на онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми. Парите са стигнали до кухи фирми, от там до лица, които са ги плзави не за строеж на АМ „Хемус“, а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София“, каза Рашков пред Нова тв.

Той отговори иронично на твърдението от ГЕРБ, че са пострадали от неговото изказване. „Сигурно са изпитали болка, страдание“, обясни тогава Рашков.

На 4 декември миналата година Бойко Рашков веднъж вече бе разпитван от Софийската градска прокуратура за „Хемус“. Именно след този разпит той обяви пред журналисти, че около 30-40 % от парите, авансово преведени за строежа на лотове на магистрала „Хемус“ на някои от фирмите, които са се представяли като строители на магистрали, са насочвани към партия ГЕРБ.

Тогава той каза, че пред прокурора не е споменал конкретни имена, защото било задача на разследващите да установят кои са хората. Изтичането на пари, отпуснати за строителство на магистрали, не е от вчера, каза още Рашков. По думите това се е случвало още от 2018 г.

„Затова са тези сложни конструкции, които са направени по времето на управлението на ГЕРБ“, коментира той.

Рашков бе привикан разпит по делото за пране на пари, по което дълго време основен обвиняем е футболният съдия Борислав Колев. За него МВР твърди, че е бил главно действащо лице в създаването на мрежа от фирми-бушони, чрез които са били източени над 53 млн. лв., отпуснати за „Хемус“. Преди няколко седмици стана ясно, че по това дело са повдигнати обвинения на още осем души. Сред тях са собственици и изпълнителни директори на големи строителни фирми от Благоевград, но въпреки обещанията за публичност прокуратурата и досега не е съобщила имената им.

От сегашното съобщение на прокуратурата се разбира и друго – на ГДБОП е възложена проверка и за отпуснатите авансово пари за лотове 7, 8 и 9 от магистрала „Хемус“. Делото с деветимата обвиняеми е само за финансирането на лот 5. Според разследващите милионите, отпуснати за него, са били прехвърляни през кухи фирми, за да бъдат изтеглени накрая в брой от подставени лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *