Прокуратурата вече разследва и кой притиска журналисти в БНР

Има данни за извършено престъпление при прекъсването на излъчването, заяви главният прокурор

Прокурорската проверка в БНР се разраства и вече обхваща няколко сюжетни линии. Наред с разследването на Софийската градска прокуратура за прекъсването на излъчването на 13 септември в районната прокуратура има проверка и за упражнена принуда от страна на генералния директор на БНР Светослав Костов върху определени журналисти и принуда, упражнена спрямо директора от неизвестни лица, която скоро ще се превърне в досъдебно производство. Според множество източници, депутатката от ДПС Велислава Кръстева е заплашвала Светослав Костов.

Самият Костов пък е изпратил на ДАНС сигнал за длъжностни престъпления в радиото – очевидно на предишното ръководство, свързани с обществени поръчки, необезпечени договори, финансови нарушения и др. По първите две линии прокурорите са изискали разпечатки от мобилните оператори. Това обясни вчера главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия, образувана заради скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и спирането на “Хоризонт”.

По разследването на СГП мисля, че наблюдаващият прокурор ще излезе със становище за повдигане на обвинения, заяви Цацаров пред депутатите. “Сюжетната линия за спирането на “Хоризонт” е свързана с линията за свалянето на Силвия Великова от ефир и изглежда, че произтича от нея. Нещата са взаимносвързани, но при нас те все още не са свързани по простата причина, че в прокуратурата все още има две папки. Едната дойде по линия на ДАНС, а другата – от СЕМ. Наистина има основание да се мисли за тяхното обединяване. На практика те вървят по една и съща пътека”, коментира обвинител №1.

По казуса със спирането на “Хоризонт” Цацаров поясни, че версиите на основните действащи лица в този сюжет – директора Светослав Костов и шефа на дирекция “Техника” Пламен Костов, се разминават драстично. Вторият твърдял, че заповедта за изключването на сигнала му е дадена от шефа му и че той през цялото време е изпълнявал неговите указания. Според началника на БНР обаче профилактиката на “Хоризонт” е инициирана от докладна на шефа на “Техника” и той не подозирал, че тя включва спиране на сигнала в цялата страна. По същия начин Светослав Костов категорично отрича да е водил разговор в Борисовата градина със Силвия Великова. Великова твърди, че в този разговор Костов й се оплакал, че четирима души са му звънили с искане да бъде отстранена от съдебния ресор. Генералният директор отрича да е имало такъв разговор.

“От отговора на мобилните оператори ще зависи за колко време ще завърши проверката на Софийската районна прокуратура. Силно се надявам, че част от версиите ще отпаднат или ще се потвърдят в резултат от справката за абонатите на операторите и времето, по което е говорено с тях. Някои от свидетелите са максимално категорични по отношение на телефонни номера и часове просто защото хората разполагат с тях в собствените си телефони. Когато те са давали обяснения пред колегите, са посочвали конкретен час и абонатен номер”, поясни още Цацаров.

Главният прокурор каза още, че очаква да бъдат взети мерки институции като БНР и БНТ да не може да бъдат спирани “на базата на един мейл”. “Като факт това е необяснимо за мен и моите колеги. Ние сме свикнали да търсим документ, заповед, разпореждане, искане или нещо подобно”, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *