Прокуратурата вади всички стари проверки срещу Пеевски

ДАНС, ГДБОП и Вътрешна сигурност ни казаха, че няма незаконно подслушване на политици, обяви говорителят на Гешев Сийка Милева

Спрямо Делян Пеевски през годините са извършвани редица проверки и предстои същите да бъдат анализирани. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6-те лица с наложени санкции от САЩ, каза още тя.

Два дни по-рано Министерството на финансите на САЩ и Държавният департамент наложиха различни санкции заради корупция спрямо бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и екссекретаря на агенцията Красимир Томов.

Милева обяви, че относно лицето Васил Божков освен повдигнатите му 18 обвинения са налице и няколко преписки в Специализираната прокуратура, като се изчаква приключването на разследването им, за да се прецени дали те могат да се присъединят към предишните обвинения или да му се повдигнат нови.

Пълна проверка щяла да бъде извършена и спрямо Илко Желязков.

„Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организиранта престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт“, каза Милева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *