При земетресение язовир “Бели Искър” може да ни наводни

Една от стените на съоръжението е в много лошо техническо състояние, разкри Михаил Константинов

“От язовир “Белмекен” физически няма как да се вземе вода. Идеята е от канала, който захранва този язовир да се прехвърли вода в канала, който захранва “Бели Искър” и от “Бели Искър” по т.нар. рилски водопровод през 3 ВЕЦ-а да дойде водата до София. Този тръбопровод работи в момента и София получава 20% от водата си оттам. Но ако я транслираме към квартал Изток на Перник, ще останем с 20 на 100 по-малко вода”. Това каза пред Канал 3 проф. Михаил Константинов.

Той допълни, че идеята сега е да се захрани язовир “Бели Искър”, който има тежък проблем, защото там стената е в много лошо техническо състояние. “Язовирът е на височина от 1900 метра, което е огромна денивелация и ако нещо стане, наводнение в ред селища. Затова съзнателно се поддържа ниско ниво, ако нещо стане”.

“Това се знае и често се обследва този язовир, но той трябва сериозно да се ремонтира. Натискът на стената е от 15 млн. тона вода. Тя е била строена пред 40-те години с тогавашни материали, а освен това там има проблеми със земетръсните норми и едно тежко земетресение в района може да компрометира стената. На 2000 метра е студено и може да има проблем с реверсивния канал и да замръзнат водата и съоръженията. Затова моментално трябва да започне преглед на съоръженията и да се види дали може да се разчита на тях”, допълни Константинов.

“От десетки години е ясно, че трябва да се ремонтира язовир “Бели Искър”, а в началото на века е имало планове. По-добре да бием камбаната и да е било напразно, отколкото да ни се стовари на главите. Нека това е повод да си оправим язовир “Бели Искър”. Това не е работа за 1-2 месеца. Това е работа за 2-3 години. Аз мисля, че цялата водна система на България трябва коренно да се реформира, защото съвсем скоро няма да имаме вода.”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *