Преход от лято към есен – промените, които да направите

Тялото ви се нуждае от съвсем различен режим всеки сезон

Ако ви се налага да излизате рано от вкъщи, най-вероятно вече сте усетили първите прохладни и свежи признаци на предстоящия уютен есенен сезон. След няколко дълги седмици на горещини и висока влага, някои от нас сме напълно готови за всичко хубаво, което предстои с падането на листата. Въпреки че има хора, които мразят да се сбогуват със свободата на лятото и леките прохладни плажни дни, които допълват топлото време, няма нищо по-хубаво и уютно от увиването с топло одеяло, докато навън вали проливен дъжд.

Тъй като вече абсолютно всичко си има свой термин в модата и красотата, същото се получава и в грижата за себе си. Любовта към топлината, домашния уют и есенните картини се казва Cosy Girl Fall. От английски това означава „уютна момическа есен“, свързваща се със спокойната атмосфера, която сезонът носи. През последните няколко месеца бяхме в тенденцията Hot Girl Summer – горещо момичешко лято, което се свързва с възприемането на идеята за горещина във всеки смисъл на думата – от плажуване до късните часове на деня до създаване на най-секси тоалета ви досега.

И докато сексапилът и увереността трябва да бъдат налице през всеки един сезон, проектирането на нашите уелнес процедури изглежда малко по-различно, когато листата започнат да падат. Тук говорим за гледане на любимите сериали, плетене на шалове и ръкавици, както и отпиване от топлите чайове рано сутрин. Така ще поддържате ума си спокоен, тялото щастливо и емоционалното здраве в оптимални нива.

Промените, които да направите в уелнес рутината си за есента1. Време за равносметка
В началото на всеки сезон е добре да отделите малко време за себе си и да направите равносметка на живота, преди да предприемете каквито и да е било промени. Докато се отдалечаваме от лятото и се приближаваме към по-студените месеци, свързани с повече време у дома, емоциите ни може да се преобърнат на 180 градуса. Именно затова е важно да си дадете време, за да разберете накъде върви животът ви и какво трябва да направите, за да се почувствате по-добре в по-мрачните сезони.

Започнете промяната чрез поставяне на цели, които искате да постигнете през есента. Изгубили сте форма през лятото? Може би е време да се насочите към здравословния начин на живот и повече тренировки. Също така е добре да помислите за соцбиалните контакти и как да ги адаптирате към есенните температури и ранното стъмване. Не се затваряйте вкъщи сами, защото така само ще дадете възможност на есенната депресия да ви завладее.

2. Редакция на живота
След като сте направи равносметка на живота си досега, може би сте намерили аспекти, в които е необходима лека промяна. Може би ви е необходимо повече време за релакс, така че не е лошо да включите медитация или йога в ежедневието си. Лятото често е изпълнено с натоварен социален живот и повече пътувания, които радват душата, но в същото време могат да ви натоварят емоционално и да ви накарат да се чувствате сякаш нямате време за нищо. Затова есента е чудесно време за подреждане на живота и ежедневието.

Отделянето на време за редакция на живота може да ви помогне да конструктирате график, който да подреди ежедневието и да ви накара да се чувствате под контрол. Вемсто да затъвате в планове за излизане, тренировки и грижа за себе си, създайте си рутина, която да следвате и да ви успокоява.

► Разделете живота си на шест различни части – цифрова, пространствена, финанси, уелнес, умствена и взаимоотношения.

► Прекарайте време във всяка една от тези области. Запишете как се чувствате във всяка от тях. Помислете как бихте могли да промените нещата, за да се чувствате по-спокойни и уравновесени във всяка една от тези области.

► След това отделете време, за да сортирате всичко, което се отнася до тези части от живота ви. Прекарайте няколко дни, изчиствайки телефона си от стари текстови съобщения, приложения, които никога не ползвате, и контакти, до които предпочитате да не се свързвате „случайно“ след дълга вечер в бара. Разберете за какво най-често харчите спестяванията си всеки месец и си направете реалистичен бюджет.

► Като разделите живота си на тези секции и се съсредоточите върху всяка, вие ще приключите с редакцията на живота си, чувствайки се по-уверени и спокойни.

3. Тренировки, подходящи за енергията ви
Тялото ви се нуждае от различни неща през различните сезони и вие трябва да се адаптирате към тази промяна. Да бъдете в хармония със себе си означава да останете верни на енергията, начина на мислене и емоциите, които изпитвате през всяко време от годината. По всякакъв начин следвайте естествените си нужди, за да се чувствате удобно. Отхвърлете вярването, че оставането вкъщи с хубава книга или филм е мързеливост и асоциалност. Почивката е необходима за цялостното здраве, а отделянето на време за себе си никога не е грешно решение.

Като се има предвид това, все още е важно да поддържате и здравословен начин на живот, а това включва и движение. Постепенно създайте рутина за трениране и хранене, която ще ви помогне да поддържате баланс в тялото и нормални нива на енергия. През по-студените месеци може да дадете приоритет на нежните йога упражнения, пилатес и бавни разходки.

4. Поддържайте висок имунитет
Поддържането на имунната ви система е от ключово значение през цялата година, но с настъпването на сезона на настинки и грип, балансирането на имунната ви система е от първостепенно значение. Информацията в интернет за чудодейни съставки за пефектно здраве може да ви залее през есента и зимата, но не всяка е достоверна. Трябва да отделите фактите от измислицата и да разберете какво всъщност може да ви помогне.

Преминете на пълноценна диета, която е богата на витамини и хранителни вещества. Следете за каротеноиди, витамини от група В, витамин С и цинк, които са особено полезни за поддържане на имунната система. Приемайте повече плодове и зеленчуци, като отделете необходимото внимание и на пълнозърнестите храни, бобовите култури и ядките. Не забравяйте за ферментиралите храни. Ястия като кимчи, кисело зеле, кефи, темпе, комбуча и кисело мляко добавят вкус към ежедневната ви диета, като същевременно подпомагат имунитета. Гответе с повече подправки като чесън, джинджифил, босилек, кориандър и канела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *