Румен Радев не е доволен и от ембаргото върху руския петрол

Президентът Румен Радев разкритикува остро обсъжданите в ЕС мерки за справяне с инфлацията и високите цени на тока и газа. ЕС не можа да постигне съгласие по тях на заседанието си вчера. Предложението за таван на цените на руския газ бе подкрепено само от 3 от 27 държави, а за ограничаване на цените от всички източници на газ – от 15 държави.

“В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение тази зима и да си гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждането на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало, и с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентноспособност, защото те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения”, каза президентът, който присъства на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Радев изрично подчерта, че докато на власт е служебният кабинет, в България няма да има ограничения върху производството и потреблението на ток. “Това е сигурен път към стагнация и забаване на икономическия растеж. Задачата на служебния кабинет е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и за българските граждани, които са най-бедните в ЕС”, добави той.

На въпрос за резултите от разговорите му с “ЛУКойл” той посочи, че бензинът на бензиностанциите на руската компания вече е под 3 лв. “Това е началото на един процес от мерки, който изисква време, така че това да бъде постоянна тенденция. Очевидно, че все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеологията. Нито българският бизнес, нито българското общество могат да търпят повече такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости”, отбеляза Радев, в чийто правомощия по конституция не влизат директни преговори с търговски компании. И използва случая, за да разкритикува предишното правителство, че се е съгласило със санкциите върху руския петрол. “Питайте политиците как ще се отрази на производството и пазара на горива решението на предишното правителство за ограничаване на износа на петролни продукти с произход от Русия от декември. И как ще се отрази ембаргото върху руския петрол, който в момента идва директно, пресичайки Черно море. При ембарго ще трябват съвсем нови канали на доставка, ще трябва да се минава през проливите. Питайте политиците колко се чака и при какви условия, какви нови огромни складове са необходими. Изобщо питайте за всички нови усложнения в този процес. Дали България изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или в перспектива ще ги внася”, призова президентът.

“Газпром” не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставки на газ. Това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия – разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени”, добави президентът. Досега не беше известно, че искаме и намаляване на цените от “Газпром”. Според него правителството работи интензивно по всички останали възможни източници, пътища, наини за доставка на природен газ – с надеждни гаранции на доставките и поносими цени. “Първо трябва да има слотове, за да има най-после отворен и прозрачен конкурс за доставка на втечнен газ, който да се отвори към всички възможни доставчици”, смята той.

Радев похвали служебният кабинет, че е намалил цената на газа с 30%. “Това са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Когато едно правителство, независимо дали служебно или редовно, работи в интерес на хората, резултатите са налице”, каза Радев. Поевтиняването на природния газ е възможно заради влизането в действие на интерконектора с Гърция, който ще позволи България да получава цялото договорено количество азерски газ, който в момента е на по-ниски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *