Партията твърди, че не знае за това

 

В разгара на предизборната кампания се прави политическа реклама на “Възраждане” като пред училища се раздава книжно издание, чийто редактор е лидерът на партията Костадин Костадинов. Книгата е кръстена “Учебник по родинознание от 1 до 4 клас”, като въпросното произведение не е одобрено за учебно помагало от Министерството на образованието и науката.

“Преди първия час на децата от началните класове забелязах, че около майките и учениците се раздава издание, което приличаше на учебник. С реплики “това няма да го намерите по книжарниците” някои от родителите го взимаха, други отминаваха. Считам, че политическата агитация не трябва да има никакъв достъп около училищата, учениците и родителите им”, разказа пред Mediapool родител, който в петък е видял как пред 118 СУ в София се раздава изданието.

От вътрешната страна на корицата на раздавания “Учебник по родинознание от 1 до 4 клас”, който е дело на издателство “Илия Вълчев”, е отпечатано логото на партията, като по думите на родители формалният повод за раздаването му бил началото на новата учебна година. Изданието е от 2022 година, а в по-стара онлайн версия логото на партията отсъства.

Случаят пред 118 СОУ не е единичен. От Централната избирателна комисия (ЦИК) казаха пред Mediapool, че са получили сигнал срещу “Възраждане” за рекламата, която си прави партията пред 131 СУ в София. Той е бил препратен по компетентност към районната избирателна комисия в 23 МИР София, но все още няма публикувано решение по въпроса.

Самият подход за реклама на партията е изобретателен, защото тя трудно би била глобена.

Причината не е само в това, че партията отрича да знае за инициативата. Освен това според Изборния кодекс: “Предизборна агитация” е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса”.

И по смисъла на закона, макар и това да е реклама на партията по време на кампанията, то не е предизборна агитация. Освен това книжното издание е раздавано пред училищата, а не в самите тях, защото противното отново би било нарушение на закона, защото в системата на предучилищното и училищното образование е забранено осъществяването на политическа и партийна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *