Към момента не е необходимо увеличение на контингента на Пакта в България, обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов

Има риск за националната сигурност, но няма пряка заплаха за България. Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод обявената частична военна мобилизация в Руската федерация на брифинг в Министерския съвет, където днес се провежда редовно заседание.

Той бе помолен за коментар на случващото и бе попитан дали са застрашени България и НАТО, както и каква ще е позицията на страната за референдумите, които се подготвят от страна на Русия в региони в Украйна.

“Това, което е коментирано по отношение на провеждането на мобилизация в Русия, … естествено, че води до едно ожесточаване на конфликта и е трудно да бъде предсказан краят на този конфликт”, отговори министър Стоянов. “Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние добре се вписваме с член 5-и. Това гарантира националната ни сигурност.”

А по другия въпрос било редно да се пита Министерството на външните работи.

След питане какво по-точно има предвид, като казва, че има риск за националната сигурност, Димитър Стоянов обясни: “Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ конфликт, какъвто е в Украйна, е риск за националната сигурност. Всеки един конфликт… Като се започне с потока от бежанци, с използването на икономически средства. Това води по един или друг начин до влияние на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените.”

На въпрос на “Флагман” – предвид новата ситуация в Русия обсъжда ли се и смятат ли, че е нужно увеличение на контингента на НАТО в България, Димитър Стоянов отговори: “Има ясно разписани правила. Има техническо споразумение. Към момента не е необходимо. Пак казвам, че няма пряка заплаха за България.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *